in ,

Вотът на недоверие: ГЕРБ атакува, Петков: Не е вярно

„Има надценен икономически растеж, подценена инфлация, висок бюджетен дефицит, огромен и заробващ бъдещите поколения държавен дълг, нереалистично понижаване на безработицата и още други неточни оценки на компонентите на макроикономическото планиране”.

Това обяви Кирил Ананиев от ГЕРБ-СДС от парламентарната трибуна в началото на дебатите по вота на недоверие към правителството и добави, обръщайки се към представителите на кабинета в пленарната зала: „Не съм сигурен, че имате компетентността и да ни разберете”.

Депутатът изчете декларация, в която се обясняват причините за това опозицията да внесе вота. Той е с мотив „провал във финансово-икономическа политика”.

Според опозицията при управляващите липсва капацитет за дългосрочно планиране, а Европейската комисия ще да започне процедура за прекомерен дефицит срещу България през есента на 2022 г.

Премиерът Кирил Петков отговори на атаката, отхвърляйки напълно обвиненията на опозицията.

„За първите три месеца, какъв икономически срив, когато говорим за 4% растеж. България има по-висок растеж от Германия за първите 3 месеца, която растеше с 3,7%, а ние с 4%, но това няма да го чуем от вас никога”, заяви премиерът.

„Тезите ви са чудновати. Има рекорден износ, което е в резултат от „неконтролируемата инфлация”, цитирам. Какво значи това, значи, че едни фирми са успели да изнесат своите услуги на високи цени на външните пазари? Това не може да бъде икономически аргумент. Този тип грешни внушения бяха правени в последните 6 месеца”, каза Петков.

Той добави, че държавният дълг намалява до 30,5 млрд. лева. България е трета в ЕС по данни на Евростат с най-нисък дълг като процент от БВП след Естония и Люксембург.

„Не е вярно, че хазната е без пари. Фискалният резерв е 9,3 млрд. лева при изискване от 4 млрд. лева”, отчете Петков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Василев

Асен Василев: Нескопосани са мотивите за вота на недоверие

Василев

Асен Василев към ГЕРБ: 12 години правехте богатите по-богати, а бедните – все бедни