in ,

Василев: Правителството прие Плана за въвеждане на еврото в България

Правителството е приело Плана за въвеждане на еврото в България. Това обяви вицепремиерът и финансов министър Асен Василев след заседанието на Министерския съвет.

Става въпрос за оперативния план, който дава ясни срокове и задачи към банките, платежните и държавните институции как точно да се въведе еврото и как ще стане превалутирането и обръщането на депозити и заеми.

„Това е една техническа първа стъпка. Предстоят редица законодателни промени, които са необходими. В това число промяна в Закона за БНБ. Оттук нататък вече в парламента този процес ще продължи, както и голяма част от широките обществени дискусии по време на процеса по присъединяване”, уточни вицепремиерът.

Василев припомни, че България де факто вече е приела еврото през валутния борд, тъй като сме с фиксиран курс лев-евро. Той уточни, че планът е публичен от юли 2021 г. Приемането на еврото ще стане с фиксиран курс – текущият.

Финансовият министър обясни, че за защита на потребителите е предвидено три месеца преди въвеждането и девет месеца след въвеждането на еврото цените да се публикуват и в лева, и в евро, за да се избегне възможността несъвестни търговци да се възползват от превалутирането.

„Има и редица технически дейности, които банките, платежните системи и държавните институции трябва да извършат, за да са готови за работата в евро. Специално за търговците е предвидено да има двойна каса в лева и евро в рамките на един месец”, подчерта вицепремиерът.

Василев разясни, че техническата подготовка, за да може България да влезе в еврозоната на 1 януари 2024 г. отнема поне 18 месеца, затова нямало много време за отлагане приемането на оперативната работа. Финалната дата за влизане ще зависи от законодателната промяна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

парно

Парното поскъпва с близо 40%, токът – с 3,3%

Украйна

МО нарече „хибридна информация” съмненията, че сме пратили Су-25 на Украйна