in ,

Украйна твърди, че си е върнала част от Северодонецк

Украинските сили са си върнали около 20% от територията, която загубиха в източния индустриален център Северодонецк, съобщи губернаторът на Луганска област, цитиран от Ройтерс.

„Докато преди ситуацията беше трудна, процентът (държан от Русия) беше около 70, сега ги отблъснахме с около 20 процента“, каза Сергий Гайдай по националната телевизия.

Северодонецк беше основна цел на руската офанзива от началото на седмицата, като по данни на украинските власти градът е почти изцяло разрушен, а евакуацията на останалите мирни жители – е прекратена поради невъзможност да бъдат изведени заради непрекъснатата стрелба и бомбардировки.

Индустриалният център е един от последните големи градове в Луганска област, който отчасти все още се държи от украинските части.

Междувременно френският президент Еманюел Макрон каза в интервю, че руският президент Владимир Путин е изолиран, добавяйки, че „да се затвориш в изолацията е едно, но да знаеш как да излезеш от нея е труден път“.

Според него Путин „е допуснал историческа и фундаментална грешка, като е атакувал Украйна“, съобщава БТА, като се позовава на френската агенция Франс прес.

Макрон казва, че е казал това си мнение на руския президент, но отново подчерта, че „Русия не трябва да бъде унижавана, за да могат боевете да бъдат прекратени, а ние да можем да построим път за изход чрез средствата на дипломацията“.

Подтикван да посети Киев в момент, в който негови европейски колеги го направиха, Макрон отвърна: „Днес не изключвам нищо“.

„Ние искаме да увеличим финансовата и военната подкрепа за Украйна. И накрая да направим всичко, за да могат зърнените култури да излязат от Украйна“, допълни той.

Френският президент казва още, че доставките от Франция на самоходни артилерийски установки „Сезар“ за украинската армия ще бъдат компенсирани във френската войска:.

„Поисках от нашите индустриалци да ускорят оръжейното производство. Не става дума само да възстановим нашите запаси, но също и да засилим нашата независимост“, подчерта той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

война

Войната в Украйна може да продължи още между два и шест месеца?

пожар

Голям пожар бушува край Атина