in ,

Украйна: Русия подготвя мащабна атака над Славянск

Руските войски подготвят мащабна атака в района на град Славянск, най-важния опорен пункт на украинските сили в Донбас, съобщи украинският генерален щаб, цитиран от ДПА.

Руските войски прехвърлят нови части в хода на извършвани приготовления за атака на Славянск от две посоки – откъм намиращия се под техен контрол Изюм, който е на около 50 км на север, и откъм наскоро превзетия град Лиман, се казва в ежедневната сводка за бойните действия на генералния щаб на украинските сили.

От седмици Москва съсредоточава военни ресурси в Източна Украйна и въпреки упоритата съпротива на украинските войски, руските сили лека-полека напредват.

Славянск и Краматорск, който се намира малко по на юг от Славянск, представляват най-голямата урбанизирана територия в Донбас,

намираща се все още под контрола на Киев. Славянск е и основната база за действие на украинските въоръжени сили в източната част на Украйна. Превземането от Русия на тези два града ще бъде сериозен поврат във войната, отбелязва ДПА.

Според Украйна Русия е прехвърлила към района на Изюм 250 военни машини

и е поправила повреден железопътен мост, за да ускори снабдяването на частите си.

Украинският генерален щаб допълни, че в същата зона е разположена и ескадрила щурмови хеликоптери Ка-52. Тези вертолети са смятани за най-усъвършенстваните тежки щурмови хеликоптери на Русия.

Освен към Славянск вниманието на Русия в действията ѝ в Донбас продължава да е насочено и към зоната между Северодонецк и Лисичанск.

Киев заяви, че Москва съсредоточава усилията си върху това да прекъсне снабдяването на украинските войски в района на Северодонецк.

Северодонецк от месеци е цел на руски нападения и е смятан за най-големия донбаски град, който все още се намира под контрола на Украйна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Путин

Какъв ще бъде следващият ход на Русия?

маймунска шарка

СЗО: Маймунската шарка представлява „умерен риск“ за глобалното обществено здраве