in ,

Три са автобусите, хванати да пренасят недекларирани близо 2 млн. евро

Три са автобусите, пренасяли недекларирани суми на обща стойност близо 2 млн. евро. Те бяха задържани на ГКПП „Капитан Андреево” на 27 май. Автобусите са пътували по редовна линия Румъния – България – Турция. Това стана ясно на брифинг на прокуратурата в Хасково.

„В първия автобус са открити пари на стойност 162 хил. евро. Те са били разпределени в 9 пакета, скрити в тайник. Същата вечер във втори автобус са намерени други 120 хил. евро, укрити във фабричната кухина на автобуса. Третият случай е от 00ч на 28 май, където е открита недекларирана сума от 1 610 870 евро”, поясни Мария Кирилова, зам.-прокурор на Районна прокуратура Хасково.

Трите случая нямат връзка помежду си, но и на тримата извършители са повдигнати обвинения. Те са задържани за 72 часа, поясни Кирилова. В два от случаите извършителите са шофьори, а в третия е бил стюард, служител на компанията-превозвач. Някои от пътниците в автобусите са били разпитани. Никой не е знаел за укритите пари.

Това е най-голямото количество валута, задържана на „Капитан Андреево“. Това заяви Стефан Марашев , зам.-директор на ТД Митница Бургас.

От януари 2022г. има общо 14 случая на открита контрабандна валута на обща стойност над 9 млн. лева, 8 от тези случаи са установени през месец май.

Наказанието за подобен тип престъпления е лишаване от свобода в срок до 5 години или глоба до 20% от стойността на задържаните недекларирани пари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Гешев

Иван Гешев сезира КС заради правилата за атестация на преподаватели

енергетика

Производствените цени са се вдигнали с 40% за година, в енергетиката – двойно