in ,

СЗО: Маймунската шарка представлява „умерен риск“ за глобалното обществено здраве

Световната здравна организация заяви, че маймунската шарка представлява „умерен риск“ за глобалното обществено здраве, след докладваните случаи на заразени в страни, където заболяването обичайно не се открива, съобщава Ройтерс.

„Опасността за общественото здраве може да стане висока, ако този вирус се утвърди като човешки патоген и се разпространява в групи с по-висок риск от тежко заболяване като например малки деца и имуносупресирани хора“, казват от СЗО.

Към 26 май са потвърдени общо 257 случаи и наблюдавани 120 подозрителни в 23 държави, които не са ендемични за вируса. Засега няма данни за смъртни случаи.

От СЗО заявяват също, че внезапната поява на маймунска шарка в няколко неендемични страни предполага все още неоткрит път за предаване на заразата.

Агенцията допълва, че очаква да бъдат докладвани още случаи, тъй като наблюдението и контролът в ендемични и неендемични страни се разширява.

Маймунската шарка е инфекциозно заболяване, което обикновено протича леко и е ендемично в части от Западна и Централна Африка. Разпространява се чрез близък контакт, така че може да бъде относително лесно контролирано чрез спазването на социална дистанция и лична хигиена.

Повечето от регистрираните досега случаи са открити във Великобритания, Испания и Португалия. „За мнозинството от съобщените досега случаи няма регистрирано пътуване до ендемична зона и са открити при потърсена лекарска помощ в клиники за сексуално здраве“, се казва още в изявлението на агенцията на ООН.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

война

Украйна: Русия подготвя мащабна атака над Славянск

Гешев

Иван Гешев сезира КС заради правилата за атестация на преподаватели