in ,

Съдебната реформа потъва при разпад на кабинета

Съдебната реформа – темата, създала управляващата коалиция преди половин година, вероятно ще се окаже и най-голямата жертва на нейния разпад. Тя (въпреки публичните аргументи) е и сред причините за най-сериозния трус във властта. Промяна на конфигурацията в управлението (в този парламент или след предсрочни избори) най-малкото ще отложи дори спешни или забавени промени, без които схемите на зависимости и влияния в съдебната система ще продължат.

За една от големите цели на настоящото управление – промяна на антикорупционната комисия към ефективна структура – законопроект беше внесен едва след като правителството остана само от три партии.

Пет дни след като Слави Трифонов обяви, че партията му „Има такъв народ“ напуска коалицията, намирането на мнозинство за прокарване на закони, свързани дори с неотложни промени в системата, вече изглежда невъзможно. Резултатът – съдебният съвет, чиято оставка беше поискана от управляващата коалиция, ще удължи мандата си поне до догодина, а съдебните инспектори – с изтекъл мандат преди две години, ще останат на поста си, съставът на Конституционният съд няма да бъде попълнен, тъй като парламентът не избра двама членове от квотата си.

Без движение остава и заявката за засилване контрола на правомощията над главния прокурор – тема, по която работна група в Министерството на правосъдието подготви законопроект, който по думите на министъра на правосъдието Надежда Йорданова трябваше да бъде внесен до края на юни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ИТН

Енергийният министър редактира Слави Трифонов: Няма източване на 4 млрд. лв.