in ,

Спор в коалицията заради евентуален законопроект за националната сигурност

Пореден скандал в парламента. Депутати от управляващата коалиция влязоха в спор за това подготвя ли се законопроект, предвиждащ създаването на нов държавен орган, който да пази националната ни сигурност. Идеята е начело да застане вицепремиерът и финансов министър Асен Василев.

Предвижда се органът да има право да пише два наказателни списъка, в които да попадат всички лица, за които има данни, че са извършили престъпления, свързани с националната, икономическата и финансовата сигурност на страната ни.

Предвидените санкции са отнемане на имущество, запориране на всички сметки и активи. В тези списъци ще могат да бъдат включвани и политици. Ако лидер на дадена партия попадне в тях, то незабавно ще се спре държавната субсидия към формацията.

Партньорите в управлението казаха, че са изненадани от подобни текстове и промени. С тях не било обсъждано нищо подобно.

„Аз бих го сравнил с абсолютен фашизъм. Защото ако въобще това е минало през мозъка на някой извратен политик, е абсолютен фашизъм”, обясни Станислав Балабанов от ИТН.

„Такъв законопроект няма. Подобни текстове изобщо не са били предмет на обсъждане, в какъвто и да е било политически формат. Това, което се появи като някакви текстове, по никакъв начин не може да бъде подкрепено от „Демократична България” в този вид. Такъв законопроект няма и няма и да има”, категоричен е Христо Иванов.

„Не е коментирано. За нас това, което беше показано, е неприемливо и очакваме обсъждане в рамките на Коалиционния съвет”, подчерта Георги Свиленски от БСП.

„Този текст никога няма да види бял свят по дълъг списък с причини. Първата е, че противоречи поне на няколко члена от Конституцията. Втората – в пленарната зала има остатъци от здрав разум. По-големият проблем за мен е друг. Този текст означава, че ако утре някой от вас обиди или наскърби Кирил Петков или Асен Василев – на вас могат да ви запорират цялото имущество”, смята Томислав Дончев от ГЕРБ-СДС.

„Управляващите целят да подчинят своите коалиционни партньори, които от няколко дни нещо мрънкат в една или друга посока. Малко повечко ни станаха африканските диктатори, които съветват това управляващо мнозинство. Но това е – пълзящ фашизъм”, каза Хамид Хамид от ДПС.

В своя позиция от Министерството на правосъдието посочиха, че законопроектът, който циркулира в медиите, противоречи на Конституцията и няма как да бъде предложен и подкрепен от ведомството.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

катастрофа

21-годишен, откраднал кола и я ударил в стълб, отива на съд

Маргаритов

Освободеният от КЗП Димитър Маргаритов стана зам.-министър