in ,

„София прайд“ отбелязва 15-а годишнина с множество събития и подкрепа за „Киев прайд“

Тази година „София прайд“ ще отбележи своята 15-а годишнина под мотото „Горди да бъдем“ с разнообразни събития, които ще започнат още от 8 юни и ще продължат до деня на традиционното шествие, което ще се проведе на 18 юни.

На пресконференция днес организаторите разкриха каква ще бъде програмата по повод годишнината, както и обобщиха дейността си за времето от създаването си. Сред успехите, които изтъкнаха, е увеличаващото се обществено приемане, както и растящият брой народни представители и политически ангажирани лица, включващи се в шествието.

За първи път в София ще заработи „Прайд инфо център“, в който всеки, който желае, ще може да получи информация за предстоящите събития и за шествието в столицата, да разгледа изложба за историята на Прайд движението на Балканския полуостров или да закупи различни артикули. Той ще работи всеки вторник, четвъртък и събота от 14 до 19 часа и се намира на ул. „Шипка“ 23, с вход от ул. „Васил Априлов“.

Културни събития

Сред арт събитията в програмата на прайда са изложбата „Fusion“ на Теодора Цанова и Елисавета Въчева, която ще бъде открита на 8 юни в клуб К.У.П.Е.

На 13-и юни в клуб Карусел ще се проведе първият куиър стендъп „Смей се с GLAS“.

Фотоизложбата „Отворена близост“ на Лана Яновска проследява живота на ЛГБТИ+ общността в Украйна и ще бъде открита на 16 юни в The Steps.

Акцент в програмата на филмовия фестивал е прожекцията на филма Firеbird на 14 юни в Дом на киното, за която в София ще пристигне лично един от украинските актьори. На 16 юни в The Steps ще има прожекция на филма „Жените наистина плачат“ на режисьорите Весела Казакова и Мина Милева и среща с екипа по време на събитието.

На концерта преди самото шествие на 18 юни на сцената ще излязат Камелия, Мила Роберт, Рут Колева и Папи Ханс. Традиционно вече участие ще вземат и Михаела Филева, Прея и Виктория. Ще се включат и Дара Екимова и инди рок групата Hayes & Y. Специална изненада е и украинският изпълнител Constantine, който пристига у нас с балета си.

Прайдът е обявен с начален час 14.00 ч., музикалният концерт започва в 16.00 ч., а шествието по софийските улици ще потегли след 19.00 ч. Организаторите обявиха, че част от приходите по време на „София прайд“ ще бъдат дарени за „Киев прайд“, който тази година заради руската агресия в Украйна няма да може да се проведе.

Тазгодишното издание се осъществява с подкрепата на посолството на САЩ, Български фонд на жените, Walltopia, Ingram Micro, Paysafe, HPE, Mastercard, Absolut, Sutherland, EY и Accenture.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Петков

Пристанището в Бургас единствено в ЕС ще може да внася руски петрол

евро

Ще скочат ли цените ако България приеме еврото – голямата спекулация