in ,

Слави Ангелов: „Капитан Андреево” е като офшорна зона у нас, оазис на корупцията

„Капитан Андреево” е една точка като извадена извън времето и пространството, тя е нещо като офшорна зона в България, като един оазис на корупцията”. Това каза в студиото на „Събуди се” разследващият журналист Слави Ангелов. По думите му корупцията на граничния пункт е по-силна от гравитацията.

Журналистът припомни за случаи, в които цели смени от митнически служители бяха хванати на края на смените си да разпределят пари, но никой не беше осъден. Единствените, които бяха признати за виновни, получиха присъда не ефективна, не условна – бяха глобени с по 5 хиляди лева, подчерта Ангелов.

Той коментира и изказванията на част от управляващите, че сега на граничен пункт „Капитан Андреево” ще спре трафикът на хероин. „Това е бутафорна импровизация на човек, който въобще не е в час с това как функционират тези канали. Да си мислим с това, че е отнет фитосанитарният контрол на някого на пункта, спираме трафика на хероин, е много несериозно”, категоричен беше разследващият журналист.

„За мен е важно не толкова това кой е движил този бизнес, а кой му го е дал”, коментира Слави Ангелов и подчерта, че „Един ректор днес, който се опита да корумпира висш държавен служител”, визирайки проф. Пламен Моллов. По думите на журналиста подобни схеми има и по други гранични пунктове у нас.

Той припомни за свое разследване отпреди 7 години. Тогава е разкрил схемата на непознат към онзи момент трафикант на цигари без бандерол с прякор Паскал. Според службите за година и няколко месеца той е успял да прекара през граничния пункт около 150-160 тира с контрабандни цигари, което се равнявало на около половин милиард лева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Мицкоски

Мицкоски с остри думи към България по време на митинг

Ботев

146 години след гибелта на Христо Ботев търсенето на гроба му продължава