in ,

Сандов: Няма логично обяснение на излизането на ИТН от коалицията

„Емоциите избуяха. За мен няма логично обяснение за действията по излизането на ИТН от коалицията. Трифонов принуди министрите да напуснат правителството. Няма казус „Северна Македония”. Решението зависи от парламента”. Това заяви в ефира на предаването „Здравей, България” вицепремиерът Борислав Сандов.

„Ние от „Демократична България” сме последователни. Това е единственото възможно правителство в момента, в една доста трудна ситуация, предизвикана от външни фактори”, продължи Сандов. „Кабинетът трябва да покаже цялата картина и да остави НС да вземе правилното решение, според съвестта им, а не според емоционални предпоставки. Страната ни е в тежко положение, особено заради външните кризи”, коментира вицепремиерът.

Попитан дали е възможно Асен Василев да стане премиер, Сандов каза: „Това е разговор, който трябва да се проведе в рамките на коалицията. Не изключвам разговори и с ИТН”.

„Вероятно има начин правителството да бъде подобрено и подсилено”, каза Сандов.

„Не виждам в рамките на това НС друга коалиция, освен съществуващата. Или намалена с една от партиите, но подсилена с депутати, избрани от същата тази партия”, каза Сандов.

„Рискът е и за сериозно навлизане на интересите на един, искащ да бъде император като Петър Велики, който не знаем дали няма да си позволи да агресира и върху още някоя страна. Много сериозен е рискът, ако при бъдещи избори се образува мнозинство, което смени цивилизационно посоката на България и се опита да я тласне извън ЕС и НАТО. Виждам такъв риск”, каза Сандов.

Екоминистърът коментира и наводненията от последните дни. Имало комплекс от причини за това. „Най-силните са екстремните прояви на времето и огромните количества дъжд, които се изляха”, каза Сандов.

Относно магистрала „Струма”, той каза, че фаталната отсечката от 14 км, там магистрала няма да има. „Предвидено е да има път с горе-долу същата скорост. Въпросът е да бъде обезопасен пътят, така че да не може в тези завои да се изпреварва. Това вече се прави”, каза Сандов

„България не е построила отсечката между Кресна и Симитли, защото се е отказала от първоначалните си планове за изграждане на тунел или източен обход. 10 години по-късно правителството на ГЕРБ прави опит да направи нещо различно. Но го прави по начин в нарушение на европейските правила и ЕК не ги позволява. Защо 12 години три правителства на ГЕРБ не го направиха? В момента няма завършена процедура по НАТУРА 2000 и ЕК ни задължава да се направят равностойни алтернативи. Това се разбрахме и с Гроздан Караджов. Но не се правят алтернативите. Това е въпрос към МРРБ”, каза Сандов.

„МРРБ, АПИ и една фирма искат ние де прескочим процедурата, да подпишем, да нарушим закона и после МРРБ да плати на тази фирма”, каза Сандов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ученици

Учениците от 7 и 10 клас на НВО по български език и литература