in ,

Русия: Маймунската шарка идва от Нигерия, където САЩ имат биолаборатории

Най-малко четири лаборатории под контрола на САЩ работят в Нигерия, откъдето тръгна маймунската едра шарка. Това заяви днес началникът на руските войски за радиационна, химическа и биологична защита Игор Кирилов.

Той припомни, че според доклад на Световната здравна организация (СЗО), западноафкинанският щам, който причинява едрата маймунска шарка, е тръгнал от Нигерия, където САЩ са разположили своя биологична инфраструктура.

„В съответствие с информацията, с която разполагаме, в Нигерия функционират най-малко четири биолаборатории под контрола на Вашингтон“, каза Кирилов.

Русия призова ръководството на СЗО да проведе разследване на дейността на финансираните от САЩ нигерийски лаборатории в Абужда, Зария и Лагос.

„На фона на многобройните случаи на нарушаване на изискванията за биологична безопасност от страна на САЩ и небрежното съхранение на патогенни биоматериали, призоваваме ръководството на Световната здравна организация да разследва финансираните от САЩ нигерийски лаборатории в Абуджа, Зария и Лагос и да информира световната общност за резултатите от разследването“, заяви Кирилов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

румен радев

Радев: Това е предпоставката за преговорите за РСМ

Радев

Радев: Правителството да не губи от поглед тежката социално-икономическа криза