in ,

Работодателите готови за протести на 22 и 29 юни

„Продължаваме настойчиво да търсим срещи за решаване на проблемите. Датите за протест са 22 и 29 юни. Надяваме се да не се стига дотам”. Това заяви председателят на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.

Той коментира настоящия пакет от антикризисни мерки на правителството. „Без акциз на електоеренгия и на природния газ е символична мярка, тъй като акцизът на електроенергията представяла по-малко от половин процент от цената й. Прогнозната цена за следващия ценови период на КЕВР е 431 лв. Като сложим и мрежовите такси – отива над 500 лв., а акцизът е 2 лв. на мегаватчас. Това е под половин процент”, отбеляза Велев.

По думите му по подобен начин стои и въпросът с акциза на природния газ. „Намаляването на ДДС-то за бизнеса е неутрална мярка. Той е данък добавена стойност, който всъщност предприятията, които са регистрирани по ДДС, а основната част от работниците работят в такива, за тях няма ефект, тъй като те ползват данъчен кредит. Намаляване на ставката за парното пък облагодетелства само тези граждани, които имат парно – това е 1/5 в страната”, коментира Васил Велев.

„Проблемът, който не е адресиран, е високата инфлация, която води до обедняване на хората и високите цени на енергоресурсите за предприятията и икономиката, което води до неконкурентноспособност, защото те са по-високи от тези при нашите конкуренти. Това е факт и това води до по-нисък ръст на БВП. Така в ЕС ние сме в последната четвъртина по ръст на БВП и вместо догонващо развитие имаме изоставащо такова”, категоричен беше председателят на УС на Асоциацията на индустриалния капитал.

„Мерките, които чакаме, още не са се състояли. Те са свързани с решението на КЕВР и промяната в Закона за енергетиката, което да осигури несимволични и справедливи компенсации на свръхвисоките цени на електроенергията в следващия ценови период”, отбеляза той. И добави „Очакваните от нас мерки трудно могат да се състоят, защото средствата се прахосват, без да са насочени зелево към нуждаещите се“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ЕС

Лидерите на ЕС се споразумяха за ембаргото върху руския петрол, България има отсрочка

Пеканов

Пеканов: Ползите от въвеждане на еврото в Българя са повече