in ,

Производствени и IT компании от Украйна имат интерес да преместят бизнесите си в България

Българската агенция за инвестиции (БАИ) е регистрирала интерес от украински компании да преместят бизнесите си в България. Това обяви директорът на БАИ Богдан Богданов пред БНР и допълни, че сред компаниите имало такива, които искат да разширят дейността си, както и производствени и IT компании, които възнамеряват да преместят своите производства и да отворят офиси в България и да преместят част от служителите си.

„Имаме компания за торове, имаме компания в производствения сектор на опаковки, компании, свързани с търговия и логистика“, уточни Богданов.

Той поясни, че БАИ е във връзка с български общини с безработица, която е по-висока от средната за страната, за да предложат на украинските компании конкретни места с работна сила, която може да се включи. Общините изразявали пълна подкрепа за инициативата според Богданов. „Работим като един екип, за да можем сравнително бързо да предложим решение на украинските компании“, увери директорът на БАИ.

По думите му една от основните цели на БАИ е да създаде контакт между украински и български компании. „Украйна е в ситуация, в която трудно може да осъществява експорт, а партньорства между български и украински компании биха способствали експорт на материали и услуги, дори и на зърно“ отбеляза още Богдан Богданов.

Също така от БАИ отчитали факта, че войната няма да е вечна и в един момент ще има възможност и за български компании, създавайки тези партньорства отсега, да имат същевременно и експорт към Украйна в бъдеще, както и да участват във възстановяването на Украйна. В това отношение Богданов уточни, че БАИ е подписала меморандум за разбирателство с Украинската търговска камара.

Още в началото на войната в Украйна българското правителство видя в задаващата се тогава бежанска вълна не само възможност да помогне на хората в нужда, но и да реши тежките проблеми на пазара на труда. Българският бизнес тогава заяви пред кабинета, че може да назначи поне 150 хил. души. После обаче тези намерения се сблъскаха с реалността и на етапа остават по-скоро мечта, тъй като държавата действа повече реакционно, отколкото проактивно, а действията ѝ изглеждат хаотични и лишени от замаха, необходим за култивирането на привлекателна работна среда за украинските бежанци, пише „Капитал“.

По данни на Националната агенция за приходите (НАП) заетите на трудов договор украински бежанци към края на април са под 5 000 души, или до 8% от тези в трудоспособна възраст. Общият брой вероятно е по-висок, тъй като мнозина вероятно са на граждански договори, информация за тях обаче няма да е налична до края на годината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ИТН

„Има такъв народ“ ще се опита да отложи задействането на плана за приемане на еврото

пенсии

От 1-ви октомври ще има „модифицирано“ осъвременяване на пенсиите