in ,

Продължава руското настъпление в Донбас

Украинските войски вероятно ще бъдат принудени да отстъпят в Донбас. Това обяви губернаторът на Луганска област. Става въпрос за войниците в град Северодонецк, който руското настъпление достигна. Русия завзе и ключовото железопътно кръстовище край град Лиман. Това би улеснило прехвърлянето на войски през основната река в района и по-нататъшно настъпление. Руските войски напредват много по-уверено отколкото в предишните седмици. Те вече са влезли в предградията на Северодонецк. Това е последният голям град в Луганска област, който контролират украинците. Превземането му от Русия изглежда само въпрос на време.

„Защитаваме земята си по всички възможни начини, които позволяват сегашните ни отбранителни ресурси. Правим всичко, за да ги увеличим. И ще го направим”, категоричен беше украинският президент Володимир Зеленски. Тази част от изявлението му звучи като признание, че защитниците на Донбас са достигнали капацитета на силите си. Преди около 2 седмици руската армия проби отбранителните им линии и оттогава видимо има инициативата на бойното поле. Зеленски се закани, че това е временно. „Окупаторите си мислят, че Лиман и Северодонецк ще бъдат техни. Грешат. Донбас ще бъде украински”, заяви решително Зеленски.

Междувременно Русия отново отхвърли обвиненията, че нарочно предизвиква продоволствена криза с действията си в Украйна. Президентът Владимир Путин каза в разговор с австрийския канцлер Карл Нехамер, че причина за нарушените доставки на зърно и торове били санкциите на Европейския съюз и Съединените щати срещу Русия. Путин казал още, че може да бъде подновена размяната на военнопленници с Украйна

„В момента размяната е спряла напълно, но бях уверен от руския президент, че той е готов да преговаря по този въпрос с Украйна. Би трябвало да има прогрес в тази насока”, каза австрийският канцлер Карл Нехамер.

Няма достоверна информация колко военнопленници имат двете воюващи страни. Опитите за подобна размяна след войната в Донбас през 2014 година отнеха години и тя така и не завърши изцяло.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Тошко

Тошко Йорданов: Задават се трудни години

Костадинов

Костадинов за еврото: Започваме консултации с парламентарните партии за референдум