in ,

ПП: Възмутени сме от откровените лъжи, които се сипят относно изготвянето на зоконопроекта за КПКОНПИ

В ъзмутени сме от откровените лъжи, които се сипят относно изготвянето на зоконопроекта за КПКОНПИ. Възмутени сме от това, че отново представителите на ИТН в трети пореден парламент саботират всички възможни действия за реформа в антикопупционната комисия и за ефективни действия срещу корупцията. Ние не сме изненадани от истеричната им реакция, защото тази реакция сме я наблюдавали лично в експертните съвети, които сме организирани по изготвянето на законопроекта.

Това заяви Милен Матеев от „Продължаваме промяната“ в отговор на изказването от членове на „Има такъв народ“ днес.

По-рано от ПГ на „Продължаваме Промяната“ обявиха в декларация, че вчера са внесли в деловодството на Народното събрание проект на закон за противодействие на корупцията.

Декларацията беше прочетена от трибуната от председателя на парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси Милен Матеев, който отбеляза, че от „Продължаваме Промяната“ идентифицират корупцията като враг номер за обществено-икономическото развитие на България.

„Този законопроект беше дълго време спиран със задкулисни игри и абсурдни, ултимативно поставени условия, които биха направили невъзможна работата на създаваната с него комисия за противодействие на корупцията, от лица, представляващи политическото ръководство на „Има такъв народ“, заяви Милен Матеев. „Зад техните искания прозира страх от проверка на почтеността, от осветляване на имуществото, интересите и зависимостите им. Те искаха да имат свой човек в комисията с право на вето върху решенията кой да бъде проверяван и разследван и кой не“, каза още той.

„Тези хора продължават да говорят за морал и за борба с корупцията, но направиха всичко възможно да нямаме ефективно работещ и разследващ корупционните престъпления орган“, коментира още Матеев.

Времето за убеждаване и компромиси приключи, ние от „Продължаваме Промяната“ вече „сложихме на масата“ нашите виждания за ефективно противодействие и разкриване на корупцията във властта, заяви още депутатът. Той посочи, че представят своето предложение за работещ антикорупционен орган пред обществеността и се надяват на открит и професионален дебат в Народното събрание.

„Константираните дефицити в действията на органа, призван да противодейства на корупцията, ни мотивират да създадем нов орган с по-широки и същевременно фокусирани правомощия, който „да не е нито чадър за корумпираните, нито бухалка за неудобните за властта“, каквато е печално известната КПКОНПИ, назначена и контролирана от ГЕРБ“, каза Матеев.

Той посочи, че искат да създадат антикорупционен орган, който да бъде независим, който да води ефективно и качествено разследване и разкриване на корупционни прояви и схеми във всички нива на властта, като същевременно заложат достатъчно предпазни механизми, за да не се превърне той в репресивен орган.

Гласуването на закона за противодействие на корупцията ще покаже къде минава разделителната линия между участващите и прикриващите корупционните схеми и борещите се срещу това социално зло – корупцията, коментира Матеев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Събев

Събев: Трифонов е политическа кукла, не взема самостоятелно решения