in ,

Почина Нери Терзиева

Почина известната телевизионна журналистка Нери Терзиева. Тя си е отишла тази нощ в болница в Пловдив на 70-годишна възраст. Смъртта ѝ е настъпила вследствие на усложнения от диабет, от който е страдала дълги години.

Тя е родена на 21 февруари 1952 г. във Велинград. Завършила е журналистика в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. От 1975 г. до 1989 г. е била репортер и водещ в Пловдивския телевизионен център към БНТ. От 1990 г. е продуцент на новините, водещ на централната информационна емисия „По света и у нас” и програмен директор на БНТ (1990-1993). Основател и директор на телевизионната програма „Ефир 2” в БНТ от 1 юни 1992 г. Тя е съавтор и водещ на първото икономическо предаване по БНТ – „За един милиард”.

Терзиева

От 27 януари 1997 г. до януари 2002 г. Терзиева е секретар по печата на президента Петър Стоянов. Автор е на проекта „Темпо” за национална независима телевизия, спечелил конкурс в 36-ото Народно събрание (1991-1994).

Терзиева е автор на много документални филми и сценарист на игралния филм „Откраднати очи” (2005). На 29 май 2016 г. е удостоена със специалната награда за телевизионна журналистика „Свети Влас” за принос в телевизионната журналистика и старта на телевизия BIT.

С минута мълчание депутатите в парламента почетоха паметта на Терзиева. „В днешния ден, за съжаление, ни напусна много уважаван и достоен човек, човек с ясна гражданска позиция, който е сред най-уважаваните и най-точните и справедливи журналисти – Нери Терзиева, моля да я почетем с едноминутно мълчание”, каза от трибуната на Народното събрание председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански.

„Отиде си Нери Терзиева. Отиде си от този свят, без да се оплаква и без да ни натоварва с многото здравословни проблеми, които имаше. Такава си беше Нери – винаги усмихната и готова да помогне на всеки. За съжаление, пред смъртта ѝ ние не успяхме да ѝ помогнем. Отиде си верен и дългогодишен съмишленик и незаменим приятел, на когото безрезервно съм разчитал и когото винаги съм ценял и обичал. Никой и нищо не могат да запълнят огромната загуба! Почивай в мир, Нери! Завинаги ще останеш в сърцата ни!”, написа Петър Стоянов, цитиран от БГНЕС.

Във Facebook лидерът на ИТН Слави Трифонов отдаде почит към известната журналистка: „Познавам много хора от цял свят, не само от България. Просто такава ми е работата. Не, такава ми беше работата. И за много малко хора, които познавам, мога да кажа със сигурност, че са добри хора. Днес с огромна мъка на сърцето разбрах, че е починал един такъв човек. Нери Терзиева, ти беше не само добър човек, но и щедър, широкоскроен, умен и прекрасен човек. Толкова е тъжно, че няма повече хора като теб. И още по-тъжно е, че и тебе вече те няма”, написа той във Facebook.

Поклонението ще се извърши в много тесен кръг, уточни съпругът на Терзиева Евгени Тодоров.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Петков

Петков: Антикорупционната комисия не прави нищо в момента

Брюксел

Брюксел одобри възстановяването на Полша, преди тя да изпълни поставените й условия