in ,

Петков: Вярвам, че България е способна да бъде лидер в тази посока

Няма икономика, която да се радва на растеж, да вдига стандарта на живот, ако няма връзка между университетите и бизнеса. Това заяви премиерът Кирил Петков, който откри форума „Сътрудничеството между университетите на бъдещето и частния сектор“, който се провежда днес в Дома на Европа в София, предава БТА.

По думите на премиера, иновациите са изобретения, които могат да се приложат в живота чрез бизнеса. И тук е ролята на предприемачите. Ако няма изобретения и добро образование, няма как да има иновации. Но ако няма връзка между бизнеса и университетите, пак няма възможност да има иновации, посочи министър-председателят. Тогава, според него, изобретенията остават „едни хубави научни трудове“, които могат да стоят с години по рафтовете. Магията е как да направим връзката между иновациите и бизнеса; има два подхода, каза премиерът. Единият е бизнесите да следят какви са изобретенията, които се случват в университетите, и когато си харесат нещо, да започнат да го развиват. Това е традиционният подход, който малко прилича на лотария, каза Петков.

Другият подход, който е по-приложим, е бизнесът да отива с реални проблеми при университетите, и тогава самите учени да правят своите изобретения, решавайки тези реални проблеми, посочи премиерът. Тогава, според него, тази връзка е много по-адекватна да даде крайните резултати. Ето защо трябва още от самото начало бизнесът да бъде част от академичната общност, както и академичната общност да продължава да работи с бизнеса в една непрекъсната взаимовръзка, като се стреми да решава реални проблеми, посочи министър-председателят. По този начин всички таланти и ресурси ще се фокусират където е най-възможно тези иновации да се случат.

Другото нещо е, че нивото на иновациите също зависи от това колко е развит бизнесът и колко той колаборира един с друг, каза Петков. Едновременно с това, стимулът на бизнеса е ясен – ако има добри иновации, има по-голяма печалба. Но учените трябва да знаят, че ако направят наистина добро изобретение на световно ниво, те могат да го реализират в България. И по този начин запазваме човешкия капитал тук. Вярвам, че България е способна да бъде лидер в тази посока, отбеляза министър-председателят. Той изрази надежда в скоро време правителството да бъде точно тази платформа, която да среща двата интереса, за да прогресира България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Петков

Петков от Околчица: В историята има държавници, нагаждали се към силните на деня

самолет

„Възраждане” ще сезира Гешев за самолетите Ф-16