in ,

Петков: До месец ще има компенсации за пострадалите от градушките

До месец се очаква да бъдат изплатени компенсациите на земеделските стопани, чиято продукция беше или напълно, или частично унищожена от градушки.

Министър-председателят Кирил Петков посети Садово за среща със земеделски производители, чиято реколта е силно засегната от падналата градушка.

Той обеща, че държавата ще се опита да възстанови сумите максимално бързо, така че производителите да имат време отново да засадят нивите си и да изкарат реколта още тази година.

Кирил Петков информира, че до момента са подадени 39 заявления за обезщетения, които обхващат 2400 декара.

„Видях, че хора, които са се трудили много, цялата им реколта им е унищожена, но това, което се радвам да видя, че заедно държавата в партньорство с тях, ще можем да им възстановим средстватата максимално бързо, така че да засадят отново и да получат реколтата си в тази година. Средствата, които ще изплатим, за пръв път ще е не само за тези, които са унищожени на 100%, но и тези, на които е частично унищожена реколтата. Другото, което сме направили, че ще бъдат изплатени много бързо, в рамките на един месец“, съобщи министър-председателят Кирил Петков, цитиран от DarikNews.bg

Той отбеляза, че по-късно ще се проведе заседание на между ведомствената група на Министерството на транспорта и на земеделието за се изчитят неяснотите, които са довели до инцидента.

„Управлението на полетите идва от друга институция“, каза . До края на деня да са изчистени тези детайли“, обеща министърът на земеделието Иван Иванов, който също е на посещение в Садово за да обсъди проблема с реколтата, съсипана от градушки.

Към момента 65% е застрахованата реколта, допълни министър Иванов.

„Безпрецедентен допълнителен бюджет, с две нови мерки, които са в размер на 300 милиона лева допълнителни средства. Това са плюс средствата дадени до момента, плюс COVID мярката“, допълни Петков.

„Земеделските стопани наистина да се чувстват, че държавата се грижи за тях. Другото нещо, което обещаваме е пълна прозрачност при изплащането на средствата. С други думи, от тук нататък не трябва да познават някой, за да ги получават. Държавата ще работи с един аршин към всички. Абсолютно всички земеделски стопани са равни пред държавата. Надявам се, че ще идваме в тези полета, не заради проблеми с градушки, а заради хубава реколта“, допълни Петков.

„Тази дискусия вече я водихме, имаме решение на Народното събрание. Ще спазваме решението на Народното събрание. В момента първите техники за ремонт идват. Това, което сме обещали, това ще направим. Не смятам, че на всеки 2 седмици да отваряме тази темата отново. Аз смятам, че това, което направихме за Украйна на ниво, подкрепа на бежанците, на ниво средствата, които до този момент сме вкарали всякакви помощи хуманитарни, ще ремонтираме техники, които на друго място не могат да се ремонтират. Говорим за бойни машини от сериозен калибър. Това, че всичките мерки сме подкрепили, когато става дума за санкциите към Русия. Смятам, че България е направила достатъчно в тази насока и ще продължим да ги подкрепяме“, категоричен е Петков.

Не става дума от политически натиск. Това, което се опитваме да направим в момента дали българските желания и нужди на българите в Македония могат да се гарантират през европейския процес. Това са разговорите, които се водят. Това ще го оставя на външно министерство, те правят тези преговори. Тук въпросът е дали българската позиция може да се гарантира през европейски процес, а не някой да ни натиска за каквото и да било“, категоричен е Петков по темата дали има дипломатически натиск върху страната за членството на Северна Македония в Европейския съюз.

На журналистически въпрос относно разговорът между президента Макрон с президента Радев в понеделник вечерта, Петков отрече да е разговаряно с него.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ООН

Голям скандал в ООН: Руският представител напусна заседание

война

Ще изпрати ли България оръжията, които Украйна ни поиска?