in ,

Пет неверни твърдения за маймунската шарка

Появата на маймунска шарка е следствие от Ковид ваксините? Или пък вирусът е изпуснат от лаборатория? А може би е само измислица на медиите? Deutsche Welle провери достоверността на най-популярните твърдения за маймунската шарка.

Измислица на медиите?

Твърдение: Маймунската шарка не съществува, тя е блъф, се твърди в социалните мрежи. Доказателството било в използваните от медиите снимки, които били стари, или пък показвали други заболявания, като например херпес зостер.

Проверка на фактите: невярно
Маймунската шарка е реалност. Вирусът е познат от 1958-а година, от 1970-а се знае, че той може да се пренася и от хора. Огнища пламват постоянно, но досега само в Западна и в Централна Африка. В Нигерия от 2017-а година насам има голямо огнище с 500 случая, което съществува и днес.

„Старите“ снимки, които би трябвало да докажат, че в статиите за маймунската шарка се използват фалшиви данни, са предимно снимки за заболяването от агенции, които разполагат с тях от години. И не е необичайно в информациите по медицински въпроси да се използват по-стари кадри – изборът е по-скоро ограничен.

Що се отнася до „подмяната“ с херпес зостер – действително е имало един случай, в който погрешно е използвана такава снимка, вместо кадър с маймунска шарка. Но тази грешка междувременно е коригирана и статията е преработена.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

обекти

Съдът спря премахването на незаконни обекти на автокъщата в Борисовата градина

война

Запорожка област обмисля референдум за влизане в Руската федерация