in ,

Отбелязваме 146 години от подвига на Христо Ботев

България прекланя глава пред паметта на Христо Ботев и на героите загинали за свободата на родината. Днес отбелязваме 146 години от героичния подвиг на българския поет и революционер и неговата чета.

Чествания има в цялата страна. На връх Околчица ще бъде традиционният поход, на който ще присъства и премиерът Кирил Петков. Вече бяха раздаддени наградите на участниците в трационния под, който проследява пътя на Ботевата чета.

„Децата, които са на възраст между 7 и 11 години, получиха отличия за дисциплина, екология, културно-масова дейснотс, спортни игри, брой участия и походи“, заяви комендантът на похода Евгени Филипов.

Чествания по повод годишнината от гибелта на Ботев ще има и в родния му град Калофер. С военен ритуал и митинг поклонение ще бъде отбелязана годишнината от неговата гибел. В музея в родния му град се пазят единствените лични вещи на революционера. „Тези четири предмета са национална светиня. Те са един джобен часовеник, подарен му от баща му, когато заминава да учи за втори път. Запазени са и личните му писалищни принадлежности, запазени от майка му – Иванка“, разказва директорът на музея Ася Николова.

Точно в 12.00 часа, в продължение на 2 минути, цялата страна ще бъде озвучена от сирени. От МВР предупредиха, че при подаване на сигнала всички пешеходци и пътни превозни средства в населените места, с изключение на влаковете, следва да спрат и да останат на място.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

парламент

Порицание за Митев и Костадинов след спречкването в НС

Елхово

Тошева: От Елхово подготвяме четири автобуса с хора, които ще извозим към базите в страната