in ,

От 1-ви октомври ще има „модифицирано“ осъвременяване на пенсиите

Надявам се да има одобрение от всички социални партньори, за да го приложим на практика, защото това ще бъде добре за българските пенсионери. Но аз очаквам подкрепа за всички антикризисни и социални мерки в подкрепа на българите по време на инфлация и да минат през Тристранния съвет за национално сътрудничество с консенсус. Това сподели пред журналисти социалният министър Георги Гьоков преди началото на Тристранния съвет за национално сътрудничество по повод преизчислението на пенсиите.

,,Опитали сме се в рамките на нашите възможности, около 1,6 млрд. лева, българските пенсионери да получат възможно най-справедливото увеличение. Ако бяхме приложили първоначалния вариант – 21,6% увеличение на всички пенсии, щяха да се задълбочат разликите между по-старите пенсии, по-малките и по-големите, защото увеличаването на минимална пенсия от 370 лева с 20% и увеличаване на максимална пенсия от 1500 лева е много различно. А сега така е по-справедливо, а парите, които ще отидат за пенсионерите, са същите – не сме спестявали нищо“, обясни той.

От 1 октомври ще има ново модифицирано осъвременяване на пенсиите, така сме го нарекли, то е един вид преизчисление на пенсиите, което да доведе до сближаване на по-старо отпуснатите пенсии във времето с по-ново отпуснатите. Този проблем в българската пенсионна система се е получил така, защото през годините, особено след 2009 г., не се е прилагал добър вариант в законодателството, каза още Гьоков.

На тристранния съвет ще бъдат обсъдени и предвидените от 1 юли мерки по антикризисния пакет, сред които въвеждане на намалена ставка на ДДС в размер на 9% за доставки на централно отопление и на природен га, нулева ставка ДДС за доставки на хляб, увеличаване размера на данъчните облекчения за деца и др.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ИТ

Производствени и IT компании от Украйна имат интерес да преместят бизнесите си в България

Василев

Василев: Голяма част от мерките бяха подкрепени от работодатели и синдикати