in ,

„Още не владеем телепортацията“: София и Скопие попречиха на визитата на Лавров в Белград

Руското външно министерство потвърди, че България, Черна гора и Северна Македония не дали разрешение на самолета на ръководителя на дипломатическата институция Сергей Лавров да прелети, за да посети Белград днес и утре, предаде „Интерфакс“.

Вчера новината бе съобщена от сръбските вестници „Вечерне новости“ и „Данас“. Потвърждение за решението на София имаше и от руския посланик в България Елеонора Митрофанова.

В думите на източника не се съдържа пряко потвърждение че визитата се отменя, но попитан от „Интерфакс“ дали това ще бъде резултатът от решението, той обяснява: „Дипломацията ни още не е овладяла способността за телепортация.“

Провалът на визитата – когато бъде потвърден официално – ще е резултат от изолацията, в която се оказа Русия (а с нея и дипломацията ѝ) в Европейския съюз заради войната в Украйна. Северна Македония и Черна гора са сред държавите, които за момента се солидаризират с европейските санкции срещу Москва.

Лавров трябваше да се срещне с редица сръбски политици, включително с президента Александър Вучич, който според предходни публикации в сръбските медии лично се занимавал с логистиката на визитата. Премиерът Ана Бърнабич потвърди, че ситуацията с достигането на самолета е „извънредно сложна“:

Действително е невероятно, че ситуацията в Европа и в света е такава, че президент на една държава трябва да се занимава с такива неща като логистиката на полета на министър на външните работи от друга страна, от какво зависи, дали ще се добере или не.
– Ана Бърнабич, премиер на Сърбия

И говорителят на руското ведомство Мария Захарова коментира, използвайки ефира на италианското токшоу „Не арена“ по италианската телевизия La7.

„Вие говорите за откриване на канали, използваме възможностите (за общуване), а само преди час страните, заобикалящи Сърбия, закриха естествения въздушен канал за самолета на Сергей Лавров, който трябваше да отиде в Сърбия. Руската делегация трябваше да проведе преговори в Белград и страни – членки на ЕС и НАТО, затвориха въздушното си пространство. Това е поредният затворен канал за комуникация“, подчерта Захарова, цитирана от ТАСС и БТА. Според нея прекъсването на комуникациите се дължи на Запада, а не на Москва.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

пшеница

Новата реколта пшеница – малко по-слаба, много по-скъпа

Божанов

Министър Божанов: Агенцията за бежанците, КЕВР и МОН са били мишени на хакерски атаки