in ,

НС обсъжда вота на недоверие към кабинета „Петков“

На извънредно заседание Народното събрание обсъжда поискания от ГЕРБ-СДС вот на недоверие към правителството на Кирил Петков. Мотивът за него е „провал във финансово-икономическата политика“.

В началото на заседанието Кирил Ананиев от ГЕРБ-СДС изброи и обясни мотивите за внасяне на вота на недоверие.

„Има надценен икономически растеж, подценена инфлация, висок бюджетен дефицит, огромен и заробващ бъдещите поколения държавен дълг, нереалистично понижаване на безработицата и още други неточни оценки на компонентите на макроикономическото планиране”, заяви Ананиев. И, обръщайки се към представителите на кабинета, допълни: „Не съм сигурен, че имате компетентността и да ни разберете”.

Подкрепа за вота изразиха опозиционните партии „Има такъв народ“, ДПС и „Възраждане“.

„Да променяш, да реформираш, да се бориш с корупцията, да защитаваш честта и достойнството са все качества, които трябва да бъдат подплатени с дела, а не с фалшиви фрази. Илюзия за промяна, която носи със себе си единствено разочарование. Докато отсреща крещят, че съм и че сме част от мафията – е редно да се опрем единствено и само на фактите”. Това се казва в декларацията на ИТН, прочетена от Станислав Балабанов.

„Напоследък, когато говорим свободно и се придържаме към фактите – сме мафиоти. Не знам дали ви прави впечатление, но от вчера и президентът е част от мафията. Изведнъж, и той е ГЕРБ и ДПС. Защо ли? Защото е свободен, независим и казва истината. Понеже тя – грозната истина, не се харесва на Кирил Петков и Асен Василев затова и президентът е част от мафията”, добави той.

Гласуването на вота трябва да се проведе не по-рано от 24 часа след края на дебатите днес.

А полицията се готви за мащабни протести за и против управляващите, планирани за вторник вечерта. Цялата зона около Народното събрание е отделена с метални ограждения. Целта на органите на реда е да не допуснат контакт между хората, които подкрепят кабинета и тези, които искат оставката му.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

израел

Израел е пред нови парламентарни избори

Петков

Премиерът с отговор на мотивите за вота на недоверие към кабинета му