in ,

Нов вид измама: Мошеници се представят за служители на ООН

За нов вид онлайн измама предупреждават експерти по киберсигурност. Създават се фалшиви профили със снимки на мъже, които започват виртуален любовен романс със самотни жени и ги изнудват за пари. За по-голяма достоверност измамниците се представят за служители на ООН.

Жена дори продава апартамента си в името на любовта.

Лицето и името на 62-годишната жена ще запазим в тайна, по нейно желание. Тя все още се страхува, че споделяйки истината ще има негативни последствия за нея. Нейната любовната история започва с покана за приятелство във Фейсбук.

„Започнахме да си пишем: „Здравей, здрасти, как си?“. И така с течение на времето взе да ми пише, че много ме е харесал и започна да играе като Ален Делон, любовни истории“, споделя тя пред БТВ.

„От другата страна човекът умело се показва като перфектния бъдещ ухажор и съпруг. Сваля им звезди и печели доверието на тези възрастни жени. Едни и същи снимки се използват за различни профили, с които се таргетират различни потребители, не само във Фейсбук, но и в сайтове за запознанства. Това са местата, където те върлуват. Профилът на извършителите е много близък до така нар. телефонни измамници“, обяснява Любомир Тулев – експерт по киберсигурност и бивш служител на ГДБОП.

Виртуалният любим бързо скъсява дистанцията, колелото се завърта, а любовната примка се затяга.

„Той ми каза да заложа къщата, пък той ще дойде в България и ще ми купи 6-етажен апартамент, голяма къща. Писах молба до ООН, че много се обичаме, че искаме да се женим. И ми поискаха 15 600 евро други. Без да присъства нито той, нито аз на сватбата, и самото ООН от двете страни ще подпишат брака и получавам директно документи на негово име като г-жа Франклин. Принудих се да си продам апартамента от 100 000, за да мога да пращам остатъка“, разказва още измамената жена.

„Това са хора, които са по-затворени, по-интровертни и по-необщителни. Съответно те не споделят и с близките си за това, което се случва. Естествено, колкото по-малко грамотен е човек, в каквато и да била сфера, при него по-лесно може да мине манипулацията“, посочва криминалният психолог Тодор Тодоров.

Това не е история за истинската любов, а за фалшивата реалност, не за сбъднатите мечти, а за голямото разочарование, за празните обещания и думите без стойност. За самотата и наивността, за това колко струва любовта и какво си склонен да направиш за нея.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Борисов

Борисов от Стара Загора: Държавните разходи излизат извън контрол. При „лошия“ ГЕРБ нито газът щеше да се вдигне, нито токът

полиция

Проверка на МВР и ДАНС на ГКПП „Капитан Андреево