in ,

Норвежец, издирван за тероризъм, е арестуван в Стара Загора

В Стара Загора задържаха гражданин на Кралство Норвегия срещу когото норвежките власти водят разследване за членство в терористична организация, подготовка на терористично нападение и подбуждане към тероризъм, съобщиха от прокуратурата.

Арестът е станал в рамките на международна контратерористична операция. Извършено е претърсване на адреса на лицето в Стара Загора, откъдето са иззети веществени доказателства.

В хода на работата на ДАНС, предшестваща операцията, съвместно с партньорски служби, е установено, че преди и след пристигането си в България, лицето е публикувало в няколко интернет страници и групи в социалните мрежи призиви за извършване на терористична дейност в и извън Европа и е поддържало интензивни онлайн контакти с други радикализирани лица.

От страна на норвежките власти е издадена Европейска заповед за арест, която ще бъде разгледана от компетентния съд. Отправена е и молба за правна помощ от българските разследващи органи, която е изпълнена от Специализираната прокуратура.

По категоричен начин е установено, че дейността на лицето не обхваща нито подготовка и осъществяване на терористична дейност в България, нито създаване на терористична група в страната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

полицай

10 години затвор за полицаи заради кражба на веществени доказателства

война

Москва предупреди: Военната помощ за Украйна повишава риска от конфронтация със САЩ