in ,

Макрон загуби парламентарното си мнозинство

По-малко от два месеца след като беше преизбран за президент, Еманюел Макрон загуби контрола над френското Национално събрание след силното представяне на новия ляв алианс и на крайната десница.

През последната седмица той призоваваше избирателите да му осигурят стабилна подкрепа в долната камара на парламента.

Но неговата центристка коалиция загуби десетки места на втория тур на изборите, оставяйки френското политическо пространство фрагментирано.

Премиерът Елизабет Борн предупреди, че има риск за страната след парламентарните избори.

Тази „безпрецедентна ситуация представлява риск за нашата страна“, подчерта Борн в телевизионно изявление след втория тур на изборите вчера. В същото време тя изрази готовност да започне да работи още от днес за „формиране на работно мнозинство“, като се аргументира, че то „няма алтернатива“.

„Ще трябва да бъдат взети предвид многобройни фактори и да бъдат постигнати подходящи компромиси, за да се действа в полза на Франция“, подчерта Борн.

Френският министър на икономиката и финансите Брюно Льо Мер коментира, че резултатите от изборите не правят страната неуправляема.

„Ще трябва да се прояви голямо въображение, за да продължим напред“, посочи той.

Льо Мер също нарече ситуацията „безпрецедентна“, но омаловажи значението на изборните резултати, като подчерта, че формирането на мнозинство около президента Макрон е „единствената сила, способна да управлява Франция“.

Социалистът Жан-Люк Меленшон се радваше на успеха си в обединяването на основните партии от левицата с комунистите и зелените в общ алианс, спечелил най-много гласове на изборите. Той заяви пред поддръжниците си, че президентската партия е претърпяла пълен разгром и сега всички възможности са в техните ръце.

Междувременно Марин льо Пен и нейната крайнодясна партия „Национален сбор“ също бяха в радостно настроение, след като превърнаха осем места в 89. „Народът се произнесе, авантюрата на Еманюел Макрон приключи“, каза тя.

Ако премиерът е имала очакване десните републиканци да помогнат за изграждането на работещо мнозинство, тяхното послание след обявяването на резултатите гласовете също не беше окуражаващо. Председателят на партията Кристиан Жакоб заяви, че резултатът е „жалък провал“ за президента, който сега плаща за „циничното използване на крайните разделения“ във френската политика.

Доминик Русо, професор по конституционно право заяви пред АФП: „За г-н Макрон тези пет години ще бъдат изцяло свързани с преговори и парламентарни компромиси“.

Всичко беше толкова различно през април, когато той победи убедително Марин Льо Пен и спечели втори мандат като президент. По това време Макрон разчиташе на от 300 депутатски места, но за да запази абсолютното си мнозинство, се нуждаеше от 289. След вчерашния вот той разполага само с 245. Като втора френска политическа сила се утвърждава новото обединение на левите сили със 135 места, а крайнодесният Национален сбор става трета парламентарна сила.

Повече от половината избиратели не гласуваха – избирателната активност беше рекордно ниска, едва 46,23%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

горива

Опозиция и управляващи в спор за цените на горивата

Зеленски

Успехи на Русия в Украйна, Зеленски очаква ескалация