in ,

Макрон вбеси Украйна с призива Русия да не бъде унижавана

Украинският първи дипломат Дмитро Кулеба реагира остро след призиви на френския президент Еманюел Макрон Русия да не бъде „унижавана“ и да ѝ се даде възможен изход от „фундаменталната грешка“, допусната с войната в Украйна.

„Призивите да се избягва унижаването на Русия могат само да унижат Франция или всяка друга страна“, написа Кулеба в „Туитър“. „Защото Русия е тази, която се унижава. Ние трябва по-добре да се фокусираме върху начина, по който да поставим Русия на мястото ѝ“.

По думите на Макрон – един от малкото лидери, опитващи да водят диалог с руския президент Владимир Путин още в седмиците преди началото на войната – подходът да не се унижава Русия може да помогне да се намери изход, щом сраженията бъдат прекратени. Френският лидер казал още на Путин, че допуснал историческа и фундаментална грешка за народа си, за себе си и за историята с нахлуването в Украйна.

Да се изолираш, е едно, но да успееш да излезеш от ситуацията, е трудно.

Еманюел Макрон, президент на Франция

На други позиции са Съединените щати и Великобритания. Украйна остро напада в последните седмици всички, предлагащи ѝ да направи териториални отстъпки пред Русия. Зад Макрон обаче застана италианският премиер Марио Драги с думите, че Европа иска преговори, които да будят доверие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Маргаритов

Маргаритов: В България няма риск от продоволствена криза

ПП

Сблъсък на две несъвместими култури: в каква България искаме да живеем