in ,

Макрон – готов да посредничи между България и РСМ

Френският президент Еманюел Макрон е изразил готовност да събере в Париж „в подходящ момент” представители на властите в София и Скопие, за да сключат двустранно споразумение. То би позволило да започнат преговори за присъединяване на Република Северна Македония към Европейския съюз.

От Елисейския дворец съобщават, че Макрон е провел снощи телефонни разговори с българския президент Румен Радев и с премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски. Френският президент е изразил своята пълна подкрепа за споразумение между двете страни, което би допринесло за добросъседските отношения и би конкретизирало европейската перспектива на РСМ. Френското президентство подчертава, че Париж поддържа от няколко седмици усилията за намиране решение на спора между двете страни.

„Тук не става въпрос за политически натиск. Нищо няма да направим под дипломатически натиск. Тук въпросът е друг – дали българските нужди могат да се гарантират през европейския процес. Ще оставя по тази въпрос да говори министър Генчовска”. Тала премиерът Кирил Петков коментира дипломатическите разговори от Садово, където се запозна с щетите от последната опустошителна градушка. Министър-председателят отрече с него да са водени подобни разговори.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Василев

Василев: Бюджетът помага да се задържи инфлацията, не очаквам стагфлация

САЩ

Държавният департамент на САЩ: Решението на България за Лавров е независимо