in ,

Каримански: Почти нито една идея на ИТН не е реализирана в актуализацията на бюджета

„Почти нито една идея на „Има такъв народ“ не е реализирана в актуализацията на бюджета така, както е предложена“, разкри депутатът от „Има такъв народ“ и председател на Комисията по бюджет в Народното събрание Любомир Каримански.

„Може би някой ще каже, че идеята за диверсифицираната ставка в размер на 0% за производството на хляб и хлебни продукти е наша, но нашата мярка не спира по този начин. Ние предложихме и допълнение, в което да е ясно, че отделните елементи, участници в ценеобразуването на хляба и хлебните продукти са по-важни и беше нормално експертите между коалицията и Министерство на финансите да седнат и да уточнят обхвата и начина, по който това може да се случи за най-уязвимите групи, не общо за всички“, поясни Каримански.

„Би трябвало до края на месеца да гласуваме актуализацията на бюджета“, каза председателят на Комисията по бюджет в Народното събрание.

„Трябва да мине Тристранният съвет от началото на следващата седмица, да видим резултатите от него, да мине през Министерски съвет, след което трябва да се внесе в парламента. Много зависи и от всички предложения от страна на опозицията и всичко онова, което ще се развие като бюджетен процес в парламента“, заяви Каримански пред БНР.

Депутатът от „Има такъв народ“ заяви, че не е видял в бюджета да има предвидена компенсация за цените на тока за бизнеса. Той коментира и влизането в еврозоната като каза, че „не е скептичен“.

„Аз също искам България максимално бързо да влезе в еврозоната, но нека да си свършим работата така, както Хърватска я свърши. Ние даваме Република Хърватска като пример, но не следваме нейния пример. Тя прие Стратегически план още през 2018 година. Доколкото знам от Централната банка, те са имали готовност с документ преди няколко години, но поради една или друга причина този документ не е бил довършен“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Битоля

След палежа в Битоля: Кой ще възстанови центъра

Путин

Путин: Русия ще атакува нови цели, ако Западът достави на Украйна ракети с по-голям обсег