in ,

Извънреден влак за украинските бежанци от Варна днес няма да има

Извънреден влак от Варна, за да бъдат превозени украински бежанци до Сливен, и оттам – до Елхово, днес няма да има, съобщиха от ОД на МВР в крайморския град.

На жп гарата бяха докарани с автобуси близо 70 души, сред които повечето жени и деца. За тях ще бъдат прикачени вагони към влака за Пловдив.

За да бъде облекчен престоят на бежанците на гарата,

доброволци от БЧК–Варна бяха осигурили вода, кроасани, а за най-малките – пюрета и памперси. Обособен е и детски кът с играчки.

Заради сигурността и спокойствието на украинските граждани е осигурена и линейка с лекарски екип.

Първите осемдесет и двама украински бежанци вече са настанени в почивната станция на Министерство на отбраната в бургаския квартал „Сарафово”, която от днес е буферен център за разпределение и настаняване на бягащи от войната украинци.

По неофициална информация те ще бъдат настанени в хотелската част, която е с леглова база от 250 места.

Предстои в следващите дни да бъдат поставени палатки, с което капацитетът на буферния център ще нарасне до 1000 места. До края на деня се очаква още 37 или 38 бежанци да пристигнат в буферния център в „Сарафово”.

Част от украинските бежанци бяха настанени в хотел на военното министерство в Рибарица. Базата вече е пълна. Разселените от Варна бежанци пристигнаха с влак до град Мездра и после с автобус до планинския курорт Рибарица.

Към днешна дата държавата не разполага с точни данни за броя на украинските граждани, които се намират на територията на областта.

Украинските бежанци ще бъдат настанявани в буферните центрове в Бургас и Елхово за не повече от 3-4 дни, докато бъдат насочени към съответната държавна база.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Путин

Путин: „Циркон“ е от ново поколение ненадминати оръжейни системи

съд

Съдът потвърди постоянния арест на погребалния агент Георги Енев