in ,

ИТН: Имаме национален предател и то с доказани факти

„Коалицията, тя беше създадена с една единствена идея – обединено, всички да се изправим срещу статуквото, което в продължение на 12 години унищожаваше репутацията на тази сграда, унищожаваше институциите, унищожаваше хората, беше превърнало институциите в бухалки. С вас бяхме на протестите. Подписа се коалиционно споразумение на база на експертизата на всичко колеги от тези четири формации. Споразумение, което трябваше да се следва и изпълнява. Основните акценти в публичното пространство бяха почтеност, смирение, нулева толерантност към корупцията. Идеята беше „всеки ден да се осветлява” – това са думи на мистър председателя, „по една корупционна сделка от предишното статукво”. Всеки ден да се разкрива лицето на този, който беше вкарал държавата в хаос – говоря за Бойко Борисов. Да се извършат реформи в министерството на вътрешните работи. Да се извърши съдебната реформа – основен фундамент на тазо коалиция, около която всички се обединихме. Да се спре корупцията. Да върнем доверието”.

Това заяви на брифинг в парламента Станислав Балабанов от „Има такъв народ”.

„Има ли една извършена реформа към този момент? Отговорът е не”, отчете Балабанов.

Той посочи, че доверието в коалицията в било нарушено, когато Бившият премиер Бойко Борисов е бил арестуван без нито един от коалиционните партньори да е информиран, че ще има такъв арест.

„Не знаем дали дори министърът на вътрешните работи знаеше, че ще се арестува бойко Борисов. Тогава аз и всички в държавата празнувахме, че държавата се е обърнала срещу мафията, че има арест. Какво произведе този арест? За съжаление Бойко Борисов беше превърнат в герой и в момента всички социолози дават първо място на политическа партия ГЕРБ”, отчете Балабанов.

„Имам усещането, че когато излизаш с лицето си и няма какво да криеш и когато си на страната на истината, независимо какво е формированието срещу теб, винаги се хвърля кал”, заяви Балабанов.

„Днес, в най-представителната сграда на България, беше направен публичен опит да се унищожи истината. Проведе се най-унизителният дебат, откакто имам честта да съм депутат”, коментира Балабанов обсъждането на отстраняването от поста на председателят на парламента Никола Минчев.

„Какво значи корупция, как изглежда тя сега в тази коалиция и ситуация? Да назначиш съпругата си докато си министър в министерство на финансите. Че започваме и завършваме изказванията си с Българската банка за развитие. В последните дни се случва нещо унизително в публичното пространство, което присъства по-скоро във Фейсбук и всички ние го виждаме. Никога няма да си позволя да го коментирам в детайли, защото е лично. То засяга моралния аспект на хората, които гледаме с очите си. То засяга моралния аспект в едното семейство и достойнството в другото. По-страшното нещо е, че това е пример за корупция, защото седмицата след като са се случили нещата, които днес гледаме, в ББР беше назначен човек на заплата от 15 хил. лева и днес той е шеф на правителствения кабинет. Истината я оставям на вас, аз представям само факти”, обяви Балабанов.

Според него предложението вътрешният министър Бойко Рашков да оглави Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество е разтърсило всички коалиционни партньори. Било е предложено на масата и е било изискано само и само да е той.

„Рашков да бъде скрит от МВР, където не е извършена реформа. А в КПКОНИ ще бъде използван за други неща. Уважавам Рашков, но не зная на какво се отнася достойнството му, когато очевидно бе използван за инструмент и това не направи хубаво впечатление. Особено в онази въпросна нощ, която всички празнувахме”, каза Балабанов.

„Министърът на регионалното развитие от нашата квота стана заложник на един министър на финансите, който искаше да овладее БНБ. С това се занимавахме докато трябваше да се грижим за хората, подчерта той. Три месеца повтаряме, че има нещо гнило, че край Кирил Петков се води политика, различна от тази на МВнР по темата за РС Македония. Правиха постоянни опити министърът на външните работи умишлено да бъде скривана при официални посещения, шкартираше се и се пращаха хората на този, който днес ни сравнява с мафията. Имаме национален предател и то с доказани факти. Ние осуетихме внасянето на едно решение, писано от висши европейски лидери, което депутатите щяха да се срамуват тук как да гласуват”, посочи Балабанов.

„Постъпката на г-н Минчев ни изуми и отврати”, сподели Балабанов, като обясни, че подкрепата на „Има такъв народ” за отстраняването на председателя на парламента не е била договаряна предварително.

„Това се случи на база на това, което видяхте всички в пленарна зала вчера. Сега има административни правила, председателски съвет, сигурно ще има и кандидатури”, каза Балабанов.

Балабанов бе категоричен, че актуализацията на бюджета ще бъде завършена.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Кола се обърна по таван след удар с друг автомобил на пътя София-Бургас (СНИМКИ)

НС

Партиите не се разбраха кога и кой да бъде избран за председател на НС