in ,

„Има такъв народ“ ще се опита да отложи задействането на плана за приемане на еврото

Има такъв народ“ ще се опита да забави прилагането на Националния план за въвеждане на еврото, който в петък (27 май) беше одобрен на заседание на Министерския съвет. Трима депутати от партията на Слави Трифонов – председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Любомир Каримански, председателят на парламентарната група Тошко Йорданов и зам.-председателят на Народното събрание Ива Митева са внесли проекторешение, в което е записано, че планът ще бъде приложен едва след приемането от Народното събрание на стратегически документ – анализ на ефектите от единната европейска валута.

Анализът трябва да съдържа основните политики на Еврозоната, както и на икономическата и финансова политика на България, състоянието на българската икономика, очакваните промени, ползи, разходи, рискове и предизвикателства, както и ефектите от въвеждането на еврото в другите държави.

Миналата седмица „Има такъв народ“ реагира остро на най-напред на намеренията на кабинета да вкара точката в дневния ред на Министерски съвет, а след това и на информацията, че планът е одобрен. Представител на партията дори заподозря, че действията на вицепремиера Асен Василев са нарочни, за да покажат, че „духът на Борисов се е вселил някъде другаде“. Срещу задействането на плана се обяви и БСП, чиито лидер и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова заяви, че социалистите не са против приемането на еврото, но искат приемането му да стане след много сериозен задълбочен анализ върху икономиката и доходите.

Министрите на двете партии в коалицията са гласували против одобряването на плана, стана известно миналата седмица.

В мотивите към проекторешението от „Има такъв народ“ припомнят, че утвърдената европейска практика показва, че първо се изготвя стратегически документ, а след това се прилага технически и оперативен план за изпълнението на целите, залегнали в документа. От „Демократична България“ посочиха обаче в петък, че коалиционните партньори са се споразумели планът да бъде приет веднага, за да могат банките да се подготвят технически за приемане на еврото, а междувременно да бъде изготвен и анализ, който да очертае предизвикателствата. Само така би било възможно да се спази датата 1 януари 2024 г. за влизане на България в еврозоната. Вицепремиерът Асен Василев също напомни, че има поне 18 месеца техническа подготовка на банките затова реално няма много време и че планът, одобрен сега, е наличен публично от лятото на миналата година.

С внесеното проекторешение „Има такъв народ“ в действителност има възможност да забави целия процес. Първо, планът не може да бъде задействан докато решението се разглежда от парламента, и второ – ако бъде прието, това допълнително може да удължи времето за прилагането му.
Решението ще се смята за прието, ако за него са гласували повече от половината присъстващи депутати. Очаква се то да бъде подкрепено и от БСП, и от „Възраждане“, които по принцип се обявяват срещу въвеждането на еврото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Дупки

Недоволство в Русе заради разкопани улици

ИТ

Производствени и IT компании от Украйна имат интерес да преместят бизнесите си в България