in ,

Гърция удължава оградата по границата си с Турция

150 трафиканти на хора е арестувала гръцката полиция през първите четири месеца на годината, заяви министърът за защита на гражданите Такис Теодорикакос, съобщи телевизия „Скай“.

Тази сутрин той посети полицейските постове по сухопътната граница с Турция в района на северногръцката област Еврос.

По думите му намеренията на властите са да засилят охраната по границата, тъй като само от януари до април в района са заловени голям брой трафиканти.

През телевизия „Скай“ министърът за миграцията и убежището Нотис Митаракис заяви, че в момента има напрежение между Атина и Анкара не само в района на сухопътната граница, но и в Егейско море, но Гърция е показала, че може да охранява границата си, предаде БТА.

Според изнесени от него данни през 2019 г. в страната са влезли 72 хиляди мигранти, през миналата година броят им е бил намален на 8 500, а през първите четири месеца на 2022 г. броят им е 3 900.

По отношение на изградената в района на сухопътна граница ограда Митаракис отбелязва, че тя ще бъде удължена с още 80 км и така граничната линия ще бъде напълно защитена.

„Бреговата охрана увеличава патрулиращите кораби в морето и разполага с техника, която позволява да се предотвратят по законен начин опитите за влизане на нелегални мигранти в страна“, посочва още министърът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Захариева

Захариева: Това правителство може да направи влизането през 2024 г. в еврозоната невъзможно

Ердоган

Ердоган отряза Швеция и Финландия за НАТО