in ,

Енергийният министър редактира Слави Трифонов: Няма източване на 4 млрд. лв.

Министърът на енергетиката Александър Николов („Има такъв народ“) потвърди в интервю за Би Ти Ви, че ще подаде оставка утре, каквото е решението на партията му. Мотивите му са свързани с партийната дисциплина и с чувството за лоялност и морал.

Николов каза, че не е партиен член, но в лично качество не е търсил обществено доверие и дължи политическия пост на усилията на членовете на партията, която го е издигнала. От отговорите на въпроси се разбра, че е научил за решението „Има такъв народ“ да изтегли министрите си от управлението (обявено по партийната телевизия от лидера с извънредно включване) докато е бил на международен форум, но след това е разговарял със Слави Трифонов. „Част от митологията е, че се спускат едни решения“, увери министърът.

Николов подчерта, че партийният лидер не се е бъркал в работата му, а единствената инструкция, която е получавал, е да действа така, както прецени че би било най-добре за обществото. Този, който възлага задачи, е премиерът, допълни той.

Запитан дали е получил предложение от премиера Кирил Петков да остане в правителството, Николов отговори, че пряко предложение не е имало, а е дадена положителна оценка на това, което се върши в сектора. „Докато няма гласуван следващ човек в тази роля, министерството продължава да функционира нормално“, каза министърът и благодари за позитивните резултати на работещите в държавните енергийни компании „от цялото си сърце“.

Прекалено говорене за енергетиката и в кабинета, и от опозицията

Помолен да коментира думите на Слави Трифонов, поставил под съмнение компетентността в енергийната област на вицепремиера Асен Василев и говорителя на кабинета Лена Бориславова, които са си позволявали да „говорят без да има нужда по теми, от които не разбират“, Николов отговори, че действително е имало прекалено говорене по проблемите, но даде примери със съвсем други хора. Напомни, че вицепремиерът и лидер на БСП Корнелия Нинова е подкрепяла несъстоятелни според него искания на бизнеса и е говорила за форсмажор – тема, засягаща енергийните дружества. С другия вицепремиер – Борислав Сандов от „Демократична България“, пък имало ясни различия по темата за баланса между зелената и устойчивата енергия. Едновременно с това поясни, че приема разговорите с финансовия министър Асен Василев по енергийни проблеми за напълно нормални, доколкото секторът е в ресорите му като вицепремиер.

„Нееднократно сме били на много различни мнения, имало е тежки спорове, но се говори на място, на което трябва да се говори“, каза министърът.

„Източени“ не е най-точната дефиниция. Ефектите върху бизнеса и домакинствата са видни за всички. Не мисля, че спекулацията е полезна.

Николов редактира Слави Трифонов и за неточно използвания от него глагол „източват“, когато говори за похарчени 4 млрд. лв. в енергетиката. Напомни, че парите са отишли за компенсации на населението и бизнеса и за покриване на стар дълг на НЕК. „Източени не е най-точната дефиниция. (…) Ефектите върху бизнеса и домакинствата са видни за всички. (…) Не мисля, че спекулацията е полезна.

По повод телевизионната изява на заместника му Пламен Данаилов, който вчера обвърза оставките на ръководството на министерството с несъгласие с вицепремиера Асен Василев по въпроса дали да се преговаря за доставки на газ от „Газпром“, Николов поясни, че думите на колегата му са били неточно интерпретирани в медиите, а и самият Данаилов не бил вътре в темата, доколкото тя не е негов ресор. „Булгаргаз“ спазва стриктно всички изисквания (на международните договори), а личната ми позиция е, че докато се води война и партньорът отсреща е непредвидим, база за преговори няма“. Отрече и твърдението на Данаилов, че България плаща много висока цена за природния газ.

Министърът обвини опозицията от ГЕРБ, че си служи с въпроси за цената на доставките на втечнен газ от САЩ, знаейки добре, че всяка подобна информация е конфиденциална и не може да се изнася. „Когато лидер на опозицията (Десислава Атанасова, председател на парламентарната група на ГЕРБ – бел. ред. ) задава такъв въпрос като около нея има двама бивши министри на енергетиката, и знаят какво означава разкриването на клауза за конфиденциалност, това трябва да ви даде референция за обществения интерес“, каза Николов.

На въпрос за смяната на представителя на държавата в „Лукойл Нефтохим“ повтори, че конкурсът за поста трябва да е по ясни правила. Добави, че сегашният представител осигурява достатъчно добра пътека за комуникация с ръководството на рафинерията в момент, в който ЕС се подготвя да се откаже от руския петрол. Добави, че смяната създава риск за комуникацията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Кънев

Кънев за напускането на ИТН: Това е чалгата в политиката