in ,

Eвакуацията на цивилни от Мариупол продължава

Очаква се цивилни, евакуирани от стоманодобивния завод Азовстал в Мариупол, да пристигнат в контролирания от Украйна град Запорожие в понеделник, като част от операция, ръководена от Червения кръст и ООН и координирани с Русия и Украйна.

„Днес най-накрая успяхме да започнем евакуацията на хората от Азовстал“, каза украинският президент Владимир Зеленски във вечерното си обръщение в неделя.

Предвид цялата сложност на процеса, първите евакуирани ще пристигнат в Запорожие утре сутринта. Дано това не се провали. Нашият екип ще ги срещне там. Надявам се, че утре ще бъдат изпълнени всички необходими условия за продължаване на евакуацията на хора от Мариупол. Планираме да започнем в 8 сутринта.

Една група от обсадения завод, последният упор на украински бойци в града, също пристигна в село Безименне в контролираната от Русия територия в Украйна. В интервю за Ройтерс една жена описа терора, изпитан от тях, докато руските сили бомбардираха завода.

Когато бункерът започна да се тресе, изпаднах в истерия, съпругът ми може да потвъри това. Толкова се притесних, че бункерът може да се срути“, каза Наталия Усманова.
Градският съвет на Мариупол отделно каза, че конвой за евакуация, координиран от ООН и Червения кръст, също ще може да напусне града в понеделник.

Около 100 000 души са все още в блокирания Мариупол, включително цивилни и около 2000 украински бойци под завода Азовстал от съветската епоха.

Мариупол е ключова мишена за Владимир Путин заради стратегическото си местоположение близо до полуостров Крим, който Русия отне от Украйна през 2014 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Светлана Гущерова роди трето

ковид китай

Китай е обсебен от дезинфекцията срещу Covid. Причинява си повече вреда, отколкото полза.