in ,

Дянков: Влизането в Еврозоната ще се забави, кабинетът закъсня с промените

„Трябва да влезем в Еврозоната, но това вече няма как да стане, защото правителството закъсня с някои от правните промени, които са необходими. А и нашата инфлация е над тази от Маастрихтските условия. Януари 2024 г. България няма да може да влезе в Еврозоната. Да се надяваме, че можем да влезем по-късно през 2024 или в началото на 2025 година”. Това заяви в ефира на „Събуди се” бившият финансов министър Симеон Дянков в отговор на въпрос трябва ли страна ни да влезе в Еврозоната на 1 януари 2024 година.

По думите му инфлацията у нас е над средната за ЕС. „За съжаление ние няма да влезем през януари 2024 година. Трябва да сме реалисти”, подчерта той. И допълни: „А това е добре за нас, защото автоматично означава, че лихвите по кредитите, и за домакинствата, и за бизнеса – ще се намалят”.

Той коментира и исканото увеличение на парното от топлофикациите. „Възможно и напълно вероятно е рекордно повишение на цените на топлата вода и парното. Това е резултат от мораториума, който според мен беше напълно грешен. Сега се получава така, ч епросто се забави процеса. И когато инфлацията в други държави започва да намалява малко – в България обратно – този процес ще увеличава инфлацията и в следващите месеци”.

Симеон Дянков коментира и минималната работна заплата и пенсиите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Bloomberg

Bloomberg: България ще получи отсрочка за ембаргото над руския петрол

Дунчев със скандални разкрития за назначение на член на БСП-Сърница в Регионалната дирекция по горите