in ,

ДПС поиска квалифицирано мнозинство за избор на шеф на антикорупционната комисия

ДПС се опита да прокара квалифицирано мнозинство за избор на нов председател на комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконното придобито имущество. По време на обсъждането на правилата в ресорната парламентарна комисия от движението поискаха вместо с обикновено новият председател да се избира с 2/3 мнозинство (т.е. с минимум 160 гласа) с мотив, че ДПС е стожер на законността.

Предложението не беше прието, като депутатът от „Продължаваме промяната“ Константин Бачийски обърна внимание, че с подобно изискване процедурата за избор на нов председател ще бъде блокирана. Иван Димитров, също от „Демократична България“, заяви, че с квалифицирано мнозинство е почти сигурно, че никой парламент няма да може да избере нов титуляр на комисията и тя ще продължи да бъде оглавявана от „спорна личност“ (бел. ред. – след оставката на предишния председател Сотир Цацаров през март, изпълняващ длъжността шеф на комисията, е неговият заместник Антон Славчев).

„Ние ви предлагаме 2/3, за да бъдете по-силни“, коментира депутатът от ДПС Ихсан Хаккъ. След отхвърлянето на предложението за квалифицирано мнозинство Александър Несторов от движението заяви: „С това гласуване стана ясно, че заявката за борба с корупцията е една химера и става въпрос за човека, а не за борбата“, каза Несторов явно визирайки номинацията на вътрешния министър Бойко Рашков за шеф на комисията.

Процедурата за избор на нов председател се задвижи, след като от „Има такъв народ“ обявиха, че напускат коалицията, а премиерът Кирил Петков заяви, че именно реформата на този орган и темата кой ще я оглави са били причината за оттеглянето на партията на Слави Трифонов. Преди още да бъдат обсъдени правилата, управляващите обявиха своята номинация за титуляр – настоящия вътрешен министър Бойко Рашков, а от „Възраждане“ издигнаха следователя Бойко Атанасов. Междувременно „Продължаваме промяната“ внесоха и проект за нов антикорупционен закон, който предвижда разделянето на комисията на две – за корупция и за отнемане на незаконно придобито имущество.

ДПС се опитаха да прокарат и друго изискване за председател, явно в опит да неутрализират Рашков – да има пределна възраст от 65 години (Рашков е на 67 години). Според Александър Несторов в Конституцията има изискване магистратите – съдии, прокурори и следователи да бъдат само хора до 65-годишна възраст.

Според депутата от „Демократична България“ Иван Димитров тази възраст е „разцветът и златната възраст по отношение на опита“. Предложението за възрастта бе отхвърлено, както и това кандидатите за шеф на антикорупционната комисия да представят „удостоверение за психическа годност“.

Пред „24 часа“ депутатът Несторов е отрекъл предложенията им да са били насочени срещу Бойко Рашков. По думите му идеите им за корекции са свързани с Конституцията. „Искаме човек, който е психологически годен да води тази толкова важна комисия“.

Гласуваните правила са по проект на „Възраждане“. От заседанието на комисията отсъстваха представителите на „Има такъв народ“ и на ГЕРБ. Правилата предвиждат депутатите да издигат кандидати в 14-дневен срок от приемането им на заседание на Народното събрание. Предложенията трябва да съдържат писмени и подробни мотиви, а в 7-дневен срок от издигането им номинираните представят концепция и други документи. Неправителствени и научни организации могат да отправят становища и въпроси. Кандидатите ще бъдат изслушани в комисията, а впоследствие гласувани от депутатите в залата.

За избран се смята кандидатът, получил повече от половината гласове от присъстващите депутати. Ако няколко кандидати са получили повече от половината гласове, за избран се смята този, който е получил най-много гласове „за“. Ако никой от кандидатите не е получил необходимия брой гласове, се провежда второ гласуване, което, ако не даде резултат, се открива нова процедура.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Капитан Андреево

„Продължаваме промяната“: На „Капитан Андреево“ е имало покровителстван трафик на хероин