in ,

ДБ: Държавата да плати 50% от цената на картите за градския транспорт

Две предложения на „Демократична България” са срещнали подкрепата на коалицията по време на експертния съвет днес. Това обяви след края му Ивайло Мирчев от партията. Става въпрос за това държавата да поеме 50% от цената на картите за градския транспорт в страната и да бъдат довършени детски градини в София.

„Двете основни предложения, които получиха подкрепа, са държавата да поеме част от цената на картите за градския транспорт в цялата страна. Първоначалното предложение е това да са 50%. Тази мярка ще стимулира хората да слязат от колите”, смята той. И подчерта, че това е мярка, прилагана в Германия, която работи много добре. Методиката обаче тепърва ще се изчислява.

Второто предложение е свързано с дострояването на детските градини в София. „ГЕРБ от повече от 17 години претърпява тотален провал в това. Коалицията предвижда 16 детски градини, които са в застой, да бъдат финансирани през държавния бюджет. Ще са необходими 58 млн. лв. за това. Разговорите все още не са финализирани”, подчерта той.

Коментар след края на експертния съвет направи и Любомир Каримански от „Има такъв народ”. На срещата са обсъдени предложенията на всеки от коалиционните партньори, уточни той.

„Смятам, че пенсионно-осигурителният модел, преди да бъде реформиран, трябва да запази сегашното си състояние, за да не стане по-лошо. В края на годината трябва да бъде вкаран бюджетът за 2023 г. Силно се надявам тогава вече да има реформи”, обясни Каримански.

Венко Сабрутев от „Продължаваме Промяната” каза, че са разгледани всички предложения – остойностени. Дискутирано е кое от тях е реалистично да се случи и кое – не. Целта е да няма предложения между първо и второ четене. По думите му актуализацията на бюджета трябва да влезе по комисиите в Народното събрание тази седмица.

Той увери бизнеса, че държавата стои твърдо зад него и че компенсациите заради скъпия ток ще продължат. „Това, че те не са част от бюджета – не означава, че няма да има компенсации”, категоричен е Сабрутев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

съд

Единият от обвинените в нападението над лекар в Самоков остава в ареста

Василев

На експертния коалиционен съвет: Партньорите не се разбраха за бюджета