in ,

Брюксел одобри възстановяването на Полша, преди тя да изпълни поставените й условия

Европейската комисия одобри почти 36 милиарда евро във фондове за икономическо възстановяване от COVID-19 за Полша, но парите няма да потекат, докато Варшава не направи реформи в съдебната система. Това увери изпълнителният орган на ЕС, след като вълна от недоумение и искане за обяснения изригна в социалните мрежи.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще пътува до Варшава по-късно в четвъртък, за да обяви сделката, според която Полша ще получи 23.9 милиарда евро безвъзмездни средства и 11.5 млрд. евро евтини заеми за следващите четири години.

Европейската комисия даде положителна оценка на плана за възстановяване и устойчивост на Полша в сряда вечер, 13 месеца след като той беше депозиран в Брюксел. Така решението оставя единствено намеренията за възстановяване на Унгария блокирани заради разногласия по реформите за подобряване на борбата с корупцията и механизмите за контрол на разходването на европейски средства.

Брюксел държа в безтегловност Полша цяла година, за да я принуди да промени системата за дисциплинарни наказания на съдиите и да я направи независима от изпълнителнат власт. През октомври Европейският съд обяви дисциплинарния ред в съдебната власт за неотговарящ на европейските стандарти за разделение на властите, което даде повод на еврокомисията да настоява за разтрогване на дисциплинарната колегия, промяна на режима за наказване на магистратите и за възстановяване на наказаните и преместените от тях.

През февруари президентът Анджей Дуда внесе проектозакон с исканите поправки в момент, в който отношенията между Брюксел и Варшава бяха толкова обтегнати, че Европейската комисия обяви, че принудително ще събере глобата от 1 млн. евро дневно, присъдена на Полша за отстъплението.

Законът мина през долната камара на парламента миналата седмица, но все още не е потвърден от Сената и подписан от президента, което прави несигурно влизането му в сила. Това предизвика вълна от критики срещу Фон дер Лайен, че отстъпва от принципите за върховенство на правото пред финансовите нужди на Варшава, която даде подслон на над 2 млн. украински граждани, бягащи от войната.

Проф. Даниел Келемен от центъра „Жан Моне“ попита в „Туитър“ дали Фон дер Лайен е сключила тайна сделка с Полша, или смята, че задържането на европейски средства при толкова приети бежанци изглежда зле, та е склонила да отпусне парите, преди да уреди проблема с върховенството на правото.

Групата на либералите в Европейския парламент „Обнови Европа“ също разкритикува решението, „докато правителството на „Право и справедливост“ последователно разрушава… върховенството на правото“. Либералите настояват за обяснения и изразяват съмнения, че направените от Варшава отстъпки ще са достатъчни за гарантиране на независимостта на съдебната власт.

„Не трябва да приемаме само малки, неадекватни козметични промени в сериозно политизираната правна система на Полша в замяна на средствата на ЕС“, се казва в изявление на групата.

Много юристи от неправителствени организации виждат промените, които тепърва ще завършат пълния законодателен път, като недостатъчен отговор на опасенията за съблюдаване на върховенството на правото.

Но комисията каза, че планът включва важни етапи, свързани с важни аспекти на независимостта на съдебната власт и които трябва да бъдат въведени, за да бъде планът за възстановяване ефективен.

„Полша трябва да демонстрира, че тези етапи са изпълнени, преди да може да бъде извършено каквото и да било плащане“, се казва в изявлението на комисията.

Според Ройтерс, за да отключи плащанията, Полша трябва да започне да преназначава съдии, които са били уволнени от оспорваната камара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Почина Нери Терзиева

баскетбол

Баскетболен кош се стовари върху тийнейджър