in ,

Асен Василев: Целта на български закон „Магнитски“ е да защити институциите

Готов законопроект, който да урежда въпроси при санкции като тези по закона „Магнитски“, няма все още изработен. А целта е чрез него да се защитят институциите в случай на международни санкции към български граждани или фирми. Това коментира пред журналисти след заседанието на Министерския съвет вицепремиерът Асен Василев.

Повод за въпроси към него стана публикация в БНР от четвъртък вечер, с приложени снимки на законопроект с неизвестен автор, според който управляващите предлагат създаването на нов извънреден орган, който ще защитава националната сигурност. Начело на Междуведомствения съвет, чиято цел ще е да пази държавата от рискове за икономическата и финансовата система, ще бъде финансовият министър Асен Василев, е записано във въпросния документ.

Има работна група, която се ръководи от Министерството на правосъдието и в която влизат представители на различни институции – Министерството на финансите, Министерството на външните работи, ДАНС и други, които работят по такъв закон, обясни Василев. Отрече да има готов проект като посочи, че се работи по 2-3 варианта. По-рано представители и на опозицията, и на управляващите в Народното събрание възразиха остро срещу оповестените от държавното радио текстове.

„Когато излезе първият списък (със санкционирани по закона „Магнитски“ – бел. ред.), имахме дупка в законодателството и държавата нямаше как да защити държавните фирми и институции по адекватен начин. Поели сме ангажимент тази празнота да бъде запълнена. Министерството на правосъдието е най-правилното да се съобрази с всички национални и международни актове, така че да намери най-удачния начин как да се запълни тази празнота – когато някой е санкциониран и това поставя опасност от зараза, този проблем да бъде овладян“, обясни той.

Подчерта, че всички действия, предвидени в бъдещ такъв законопроект, трябва да подлежат на съдебен контрол и „всички атрибути, присъщи на правовата държава“.

Посочи, че Министерството на финансите конкретно е дало „технически бележки“, които са експертни и които ще бъдат облечени законодателно от Министерството на правосъдието, а финалният текст ще извърви обичайни път на обществено обсъждане, приемане от Министерския съвет и внасяне в Народното събрание.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Маргаритов

Освободеният от КЗП Димитър Маргаритов стана зам.-министър

Черно море

Битката в Черно море за зърното може да се окаже определяща за изхода на войната в Украйна