in ,

Асен Василев към ГЕРБ: 12 години правехте богатите по-богати, а бедните – все бедни

Правителството няма намерение да води финансовата политика на ГЕРБ като самоцелно се придържа към ниски нива на показателите дълг и дефицит. Това заяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев в Народното събрание при обсъждането на вота на недоверие на правителството. Той оспори твърденията на ГЕРБ в мотивите за вота, че правителството е допуснало неконтролируема инфлация и обедняване на населението, икономически срив, увеличаващ се дефицит, който ще надхвърли 3.5% от БВП и ръст на външния дълг.

Провежданата фискална политика е с предизборен характер, далеч от нуждите на страната и е заплаха за националната сигурност, каза финансовият министър при управлението на ГЕРБ Кирил Ананиев.

„Имаме различия с вас дали ниските параметри като самоцел си заслужават, моят отговор е „не“ – не трябва да са за сметка на обедняване на хората и държавата да не прави необходимите инвестиции. Ниските инвестиции и кражбите на ресурс правят да нямаме пътища, болници, лекарите да са в чужбина, а 1.5 млн. граждани да са под линията на бедност. Сега вече не са“, подчерта финансовият министър.

Според Василев „политически удобно е да се говорят глупости“. Затова той призова към истински икономически дебат за това как да се управлява кризата и как да се помогне на най-силно ударените от инфлацията. Засили острия тон към ГЕРБ, чиято икономическа философия обобщи с нецензурния израз „да го духат бедните“, за който веднага след това се извини. По-късно в хода на дискусията призова и ГЕРБ да се извини за социалната политика, която е водила.

За 12 г. България постигна най-голямото в ЕС разделение между бедни и богати

„Това е икономическата философия, която проповядвате: да не вдигаме пенсиите, защото щяла да се вдигне инфлацията, да не помагаме на бизнесите и хората в нужда, да намалим бюджетния дефицит, така че да няма средства за бизнеса, учителите, лекарите, инвестициите, социалните програми. Такава икономическа политика това правителство няма да води. Вие я водихте последните 12 г. и постигнахме най-голямото разделение между бедни и богати в Европа. Индексът на Джини (коефициент, описващ разликата в благосъстоянието на бедните и богатите в едно общество – бел. ред.) нарасна от 30 на 40%. Това е, което заварваме и това е причината 400 хил. души да си търсят бъдещето извън България. Богатите да стават по-богати, а бедните да си останат бедни – това беше вашата политика,“ каза Василев и описа целите на сегашното управление: да се инвестира в образование, здравеопазване, инфраструктура, така че всички хора да могат да се възползват от еврофондовете, а не те да изтичат в кюлчета пачки и чекмеджета.

Делът на плащания за пенсии все още е по-нисък от сревноевропейския

По повод опасенията на опозицията, че увеличението на пенсиите не е подплатено финансово и за следващите години, Василев напомни, че делът на плащанията за пенсии в България е 10.4% от БВП, а средно в ЕС – 12.7% , което, по думите му, означава, че „отново не можем да дадем на пенсионерите това, което заслужават, защото „няма как за 1 г. да се наваксат 12 пропуснати години“. „Нито държавата ще фалира, нито ще имаме проблеми. Спокойно пое бюджетът пенсионните плащания, има възможност и още да се увеличат. Това става, защото 3.9 млрд. лв. отиват не в кюлчета и касички, а при пенсионерите. И ако трябва да избирам между кюлчетата и пачките или между фетиша за нулев бюджетен дефицит и сравнително достойния живот на пенсионерите, винаги ще избера второто“, подчерта той.

Няма „заробващ“ дълг, няма свръхдефицит

Василев направи преглед на състоянието на отделните макроикономически параметри и подчерта, че дефицитът без включването на ковид-мерките е едва 2.5%, а с тях – 4.1%, а нареченият от Ананиев „заробващ“ дълг е 30.6 млрд. лв., по-нисък от заварения от кабинета 31.2 млрд. лв. „Той не е заробващ, защото България продължава да има третия най-нисък дълг като съотношение с БВП в ЕС – 25% при максимално допустими 60%. Хърватия беше приета в ЕС с 80% – тя ли е заробена?! Германия има над 100% и тя ли е заробена?!“ попита риторично Василев.

Той цитира официални данни, според които общият ръст на износа към трети страни е 27.5% за първото тримесечие и подчерта, че той расте във всички сектори, а не само благодарение на оръжията, каквато била „опорката“ на ГЕРБ.

Вицепремиерът оспори и твърденията на опозицията за спад на инвестициите. По данни на БНБ, които той цитира, през първото тримесечие преките чуждестранни инвестиции са в размер на 883 млн. евро. Василев се върна назад в последните 12 г. Като изреди сумите на годишните инвестиции през всяка от годините от управлението на ГЕРБ. В нито една от тях не е постигнат резултатът от първото тримесечие на 2022 г. , подчерта Василев. „Спрете да лъжете българския народ, качили са се над 3.5 пъти спрямо миналата година, спрямо 2020 г. 1.5 пъти , спрямо 2019 г. – 2 пъти, спрямо 2018 г. 15 пъти“, каза той.

От цитираните от него данни се видя, че нивото на инфлация в България е съпоставимо с нивата в останалите страни от Централна и Източна Европа. В естония хармонизираният индекс на потребителските цени е 20.1%, в Литва – 18.5%, Латвия – 16.8%, Чехия – 15.2%, България – 13.4%, Полша – 12.8%, Румъния -. 12.4% „Въпреки че сме най-бедната страна в Европа и частта в потребителската кошница, свързана с енергия и храни, е най голяма, ние сме с инфлация с 3.5 процентни пункта над средноевропейската.“, поясни финансовият министър.

Той оспори и твърденията на ГЕРБ, че в близко бъдеще Европейската комисия ще започне наказателна процедура срещу България заради прекомерен дефицит. По думите на Василев Брюксел е отправил една и съща препоръка „със същите думички до запетайката“ до всяка от страните – членки. „Европейската комисия няма да започне процедура по свръхдефицит срещу 27-те държави членки, спрете да спекулирате и с тази тема“, настоя Василев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ГЕРБ

Вотът на недоверие: ГЕРБ атакува, Петков: Не е вярно

ДПС

ДПС напусна дебата по вота, за да поздрави симпатизантите си пред НС