in ,

Аплодисменти за Никола Минчев в НС преди дебата за отстраняването му

Депутатите решават дали да отстранят от поста председателя на Народното събрание Никола Минчев. Искането за това беше внесено от „Има такъв народ” в сряда. Причината – според партията на Слави Трифонов председателят на парламента грубо нарушава законите, като отказа министърът на външните работи Теодора Генчовска да бъде изслушана на закрито заседание по темата за Северна Македония.

От опозицията обявиха, че ще подкрепят искането. Така четирите партии имат нужното мнозинство. В същото време премиерът Кирил Петков отложи посещението си в Азербайджан, за да подкрепи Никола Минчев.

Заседанието днес се председателства от Кристиан Вигенин. При влизането на Минчев в залата, той бе посрещнат с аплодисменти.

„Мафията си поиска държавата. Мафията безцеремонно иска да удари върха на парламентарната ни република – Народното събрание. Мафията прави днешния решителен ход за дестабилизиране на държавата. Едно е ясно – става дума за пари. Това е показна атака срещу човека на един от най-високите постове в държавата”, заяви председателят на ПГ на „Продължаваме Промяната“ Андрей Гюров от трибуната на парламента. И допълни, че Минчев е пазител на политическия морал и е един от най-успешните председатели на НС.

„Македонският сценарий е фалшив. Няма никакви тайни договорки. Всичко е измислица на човека от диванчето, който искаше да продаде националния интерес срещу уговорка за отпадане на визите за българите за САЩ”, каза още Гюров.

Преди началото на заседанието, в кулоарите, депутати коментираха гласуването на оставката на Минчев.

„Вчера цяла България видя как председателят на НС се опита да саботира истината по най-пристрастния начин. Тя обаче лъсна. Направиха ни услуга, тъй като цяла България гледаше неговите действия. Трябваше да има закрито изслушване на министъра на външните работи, на което тя да разсекрети секретни документи, доказващи, че министър-председателят на България е национален предател. Г-н Минчев го уважавам като мой колега, но когато е председател на парламента, той трябва да бъде независим, а не зависим от нечии решения в МС. Вчера Минчев се опита да наруши закона и да вкара в изключително сериозно престъпление министъра на външните работи. Отвратени сме от поведението му”, коментира Станислав Балабанов от ИТН.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

газпром

Германия: „Газпром” иска да повиши цените с намалени доставки