in ,

Янев: Днес е перфектен ден за партийно строителство, очаквам предсрочни избори

Днес е перфектен ден за партийно строителство. Това заяви Стефан Янев, който днес събра Инициативния комитет на новата си партия „Български възход”.

По думите на бившия служебен премиер в момента има пропаст между партиите и обществото. Той бе категоричен, че очаква предсрочни избори, вероятно до есента. И заяви, че предвижда участие на формацията му в следващия парламент.

„Позволете ми да ви поздравя с добре дошли и да ви благодаря за това, че сте днес тук. За да направим заедно първите стъпки към изграждането на една нова, смислена и полезна за обществото формация, която съм уверен, че ще има положителна роля и важно място в политическия живот на страната. Надявам се, след време, да разказваме на децата и внуците си за този ден и без притеснение и срам да казваме – и аз бях там, и аз бях част от този процес“, подчерта Янев.

И допълни: „Защото днес заедно поставяме едно ново начало, което се надявам да е ново начало и за българската политика. Демонстрация как всяка политическа партия трябва да работи. Това ще бъде политическа формация, която ще бъде Близо до хората, ще работи за хората и ще има близък контакт с гражданското общество“.

На брифинг след събранието Янев категорично отрече партията му да е свързана с президента Румен Радев. „Ако свързвате президент със създаването на партия, означава, че подлагате някакъв сценарий, в който президентът иска да влияе на политическия процес, без да носи отговорност. Мисля, че това той не го иска и няма да го направи“, заяви Янев. И подчерта, че „Български възход“ е абсолютно автономен партиен субект, който ще се бори за доверието на всички български граждани. „Свикнахме с ниска избирателна активност. Моят апел е към апатичните, негласуващите – да гласуват. Ще работим в тази посока“, каза още експремиерът.

На въпрос къде ще бъде разположена „Български възход“ в политическото пространство, той отговори: „Там, където се намира националният консерватизъм“.

Янев коментира и кризата около спирането на доставките на руски газ за България. Заяви, че тази ситуация подлага на стрес икономическата система на страната ни.

Експремиерът определи действията на правителството в този контекст като „хаотични“ и допълни, че какъвто и съвет да даде на управляващите, те едва ли ще променят поведението си.

На заседание се събраха членовете на Инициативния комитет, сред които са и познати лица – бившият служебен регионален министър Виолета Комитова и бившият зам.-министър на отбраната Ралица Симеонова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Костадинов

„Възраждане” свали знамето на Украйна от сградата на Столичната община

Петков

Петков: Внасяме искане за повишаването на прага за регистрация по ДДС