in , ,

Фандъкова за протестите на 18 май: Градският транспорт ще се движи

Градският транспорт ще се движи по обичайните си маршрути по всички линии на 18 май. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова на брифинг за предстоящите промени в движението в София утре заради планираните протести, пишат от Dariknews.bg.

Протестиращите ще се събират в три точки на града – „Петте кюшета“, „Лъвов мост“ и „Сточна гара“, като там ще участват само служители, които не са на работа. Метрото и градският транспорт ще се движат по обичайните си маршрути. Вероятно ще има проблеми в движението заради многото протести, но при възможност разписанията ще се спазват, уточни кметът.

Фандъкова каза още, че организаторите са призовани да се съобразят с матурата по български език, която ще се провежда утре и да не блокират движението в тези три пункта преди 08:30 часа сутринта.

На 16 май министърът на образованието и науката акад. Николай Денков помоли в официално писмо до Йорданка Фандъкова градският транспорт в София да работи нормално поне до 08.30 часа на 18 май заради провеждането на задължителния държавен зрелостен изпит по български език и литература. В него той я призова да вземе предвид матурата, когато издава разрешение за протеста на превозвачите в София.

Още миналата седмица министър Денков разговаря по телефона с организаторите на националния протест. Той ги прикани да съобразят действията си на 18 май с факта, че над 46 000 младежи в цялата страна ще се явят на задължителен изпит, от който в много голяма степен зависи бъдещето им.

На 11 май беше обявено, че на 18 май ще бъдат проведени няколко големи протеста в София и други градове на страната, като са възможни и блокади. В Столичната община постъпиха няколко уведомления за протести в София. На 16 май уведомлението от работодателските организации беше официално оттеглено. Останаха уведомленията на превозвачите, на таксиметровите водачи и на транспортните синдикати, заяви още кметът.

По отношение на превозвачите – все още няма информация за техния протест, тъй като продължават разговорите с полицията и среща в Министерския съвет, уточни кметът на София Йорданка Фандъкова.

Бизнесът засега отлага протеста, който планираше за 18 май, но остава в протестна готовност, докато правителството започне да изпълнява поетите ангажименти, съобщават от БНР.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Петков

Петков: България ще получи отсрочка за ембаргото за руски петрол

Йомов

Бащата и братът на Йомов се предадоха в полицията