in ,

Тревога в Северна Корея: COVID-19 се разпространява светкавично

Северна Корея, която призна тази седмица за първите си случаи на коронавирус от началото на пандемията преди повече от две години, съобщи за над 174 хиляди души с „повишена температура“. 21 от тях са починали, предадоха световните агенции.

Асошиейтед прес отбелязва, че заразата се разпространява бързо в Северна Корея от края на миналия месец. В затворената комунистическа страна са регистрирани общо повече от 524 хиляди души с „повишена температура“. Над 243 хиляди от тях вече са се възстановили, а 27 са починали.

В четвъртък севернокорейските власти наложиха локдауни в цялата страна. Няма обаче признаци да е предприето щателно тестване или лечебна кампания, отбелязва Ройтерс.

На среща, посветена на борбата срещу заразата, държавният ръководител Ким Чен-ун нарече разпространението на заразата „голям шок“. Той призова за единство между властта и народа, за да бъде стабилизирана епидемичната обстановка възможно най-бързо.

Предвид ограничения капацитет на Северна Корея за извършване на тестове, огласените цифри вероятно са само част от броя на всички случаи, отбелязват експерти. Ако Северна Корея не успее да овладее разпространението на КОВИД-19, това може да има опустошителни последици, предупреждават те, изтъквайки факта, че здравната система на страната е в лошо състояние, а 26-те милиона нейни жители не са ваксинирани срещу причиняваното от новия коронавирус заболяване, отбелязва АП.

Севернокорейският лидер каза, че страната му ще възприеме китайския модел за борба със заразата. Убеден съм, че ще можем да „победим това зловредно инфекциозно заболяване в най-кратки срокове“, заяви Ким Чен-ун.

Китай е единствената голяма икономика, водеща политика на „нула ковид“. В страната обаче има многобройни огнища на коронавирусния вариант Омикрон, въпреки строгите локдауни и масовите тествания на населението, отбелязва Франс прес.

Северна Корея бе една от първите държави, затворили границите си след появата на новия коронавирус в съседен Китай – още през януари 2020 г. Тя дълго време се хвалеше, че не допуска разпространението на заразата на своя територия.

Севернокорейските власти не са огласили какъв може да е източникът на епидемичния взрив, но базиран в Сеул уебсайт, който се позовава на източници в Северна Корея, съобщи снощи, че някои студенти от университета в Пхенян са дали положителен тест за ковид след участие в събитие по случай 1 май, вна което е присъствал и севернокорейският лидер Ким Чен-ун. Студентите имали роднини, които работят в сферата на търговията с Китай, и може да са разпространили вируса, след като са посетили родните си градове в околностите на столицата Пхенян, посочва интернет сайтът Дейли НК (Daily NK), цитирайки източник в Пхенян.

Ройтерс отбелязва, че не може да провери информация чрез независим източник.

Севернокорейската граница с Китай беше отново отворена за търговия в началото на тази година, но през април Китай прекъсна превоза на товари между град Дандун и севернокорейския град Синъйджу поради обстановката с ковид в Китай.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Война

Съобщения за тежки боеве и нови жертви в Донбас

РАО

Руска фирма дърпа шалтера на Финландия заради заявката й за НАТО