in ,

Страните от Г-7 поеха ангажимент да спрат постепенно вноса на руски петрол

Страните от Групата на седемте (Г-7) се ангажираха да забранят или постепенно да прекратят вноса на руски петрол, а САЩ представиха санкции срещу ръководители на „Газпромбанк“ и други предприятия, за да накажат Москва за войната ѝ срещу Украйна, предаде Ройтерс.

„Поемаме ангажимент за постепенно премахване на зависимостта ни от руската енергия, включително чрез постепенно прекратяване или забрана на вноса на руски петрол. Ще гарантираме, че ще направим това своевременно и организирано“, заявиха лидерите на Г-7 в съвместно изявление. „Ще работим заедно и с нашите партньори, за да осигурим стабилни и устойчиви световни енергийни доставки и достъпни цени за потребителите.“

Разговорът им продължи малко повече от час. В документа не се посочват конкретни времеви рамки, нито коя държава какъв ангажимент е поела, отбеляза Франс прес.

Това е най-новият ход на Запада за оказване на натиск върху руския президент Владимир Путин заради нахлуването на страната му в Украйна и смъртоносните последици от войната. Лидерите на Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и САЩ проведоха срещата си в деня, в който традиционно Европа чества краят на Втората световна война.

Третата среща за годината на 7-те най-развити икономики в света се състоя ден преди военния парад, с който Русия отбелязва годишнината от победата на Съветския съюз над нацистка Германия.

Президентът на САЩ Джо Байдън и лидерите на останалите държави от Г-7 разговаряха днес видеоконферентна връзка и с украинския президент Володимир Зеленски, за да обсъдят войната, подкрепата за Украйна и допълнителни мерки срещу Москва, включително в областта на енергетиката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Зеленски

Зеленски: Злото се завърна в Украйна

Дънев

Петър Стоянов: България трябваше да предостави военна помощ за Украйна