in ,

София е домакин на конференцията за отношенията ни със Северна Македония

Събитието ще се проведе в НДК

България е домакин на Конференцията за отношенията с Република Северна Македония.

Форумът се провежда в деня, в който се отбелязват 119 години от гибелта на големия български революционер Гоце Делчев. Събитието ще се проведе в Националния дворец на културата под патронажа на държавния глава Румен Радев.

„Убеден съм, че рано или късно желанието на хората от двете страни за пълноценно общуване без прегради ще доведе до отпадане на разделението. Разбира се, за да се случи това, има много работа. Работа, която България е вършила през годините. Страната ни направи много за развитието на нашите отношения. България първа призна независимостта на Северна Македония. Бяхме винаги там с протегната ръка за помощ.Приятелската политика не срещна реципрочна политика от другата страна. Вихри се антибългарска кампания в нашата съседка”, каза Радев по време на събитието.

По думите му процесите на сближаване са блокирани.

„Престоят важни решения и нелека дилема – как да направим така, че най-бързо да започнат преговорите за това Северна Македония да влезе в ЕС, като в същото време защитим правата на македонските българи. Ясно е – трябва да търсим компромиси”, каза още държавният глава.

И допълни, че най-важно е езикът на омразата да бъде прекратен.

„Не мога да приема, че младото поколение в нашата съседка се възпитава в дух на омраза към българите. Това е недопустимо. Не мога да направя компромис с нашата отговорност като демократична държава с бъдещето на ЕС”, обясни Румен Радев.

„Най-важно е да имаме консолидирана българска позиция, такава каквото имаме до момента и да сме наясно, че ако не направим пробив сами по между си, резултатът ще е един и същ”, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

протест

Два протеста около НС, докато депутатите гласуват за Украйна

Зеленски

Зеленски изпрати писмо в НС, какво поиска Украйна