in ,

Сербезова: Медицинска сестра в университетска болница е получавала 10 хил. лв. заплата

Медицинска сестра в университетска болница е получавала 10 хил. лв. заплата, съобщи министърът на здравеопазването Асена Сербезова.

Министърът се обяви за повишаване на възнагражденията на медиците,

като обаче увеличението влезе в основната заплата. „Всички ние искаме да има по-добро възнаграждение на медиците, но то да влезе в основната заплата, а да не зависи от ръководството на болницата“, каза министърът.

Тя се обяви за повече пари срещу реформи и повече контрол.

„Такива средства са получавали маркетинг мениджъри, конкретни изпълнители на медицинска помощ“, каза министърът.

Сербезова уточни, че министърът на здравеопазването нe вдига заплатите на медицинските специалисти.

Министърът поясни как се формира заплата на медицинските специалисти в болниците – основна заплата, към която има допълнително възнаграждение за прослужено време, за нощен труд, както и всякакви други допълнителни възнаграждения, уговорени с нормативни актове. Към брутната работна заплата има и допълнително материално стимулиране, допълни Сербезова.

По думите ѝ за много голяма част от болниците е въпрос на преструктуриране и по-добро управление на финансовите потоци, по-голяма оперативност, за да има по-големи възнаграждения.

Министърът припомни, че 604 млн. лв. повече от Националната здравноосигурителна каса са договорени за увеличение на средствата по клиничните пътеки,

което е 25 процента повече. Това е средно увеличение, коментира Сербезова. Тя подчерта обаче, че това върви със „запушване“ на пробойните, затова е нужно да има електронизация, за да има проследимост на процесите. В XXI век трябва да имаме бърз достъп до информация и с един „клик“ да се генерират съответните справки, каза министърът.

Попитана имат ли връзка разкритията с освобождаването на зам.-министър Георги Йорданов от БСП, който отговаряше за финансите,

Сербезова каза, че „изключително важно е да има единство в работата на екипа и гледането в една посока“. Според Сербезова, когато министърът на здравеопазването носи отговорност и управлява определени процеси, е нормално да направи съответните кадрови промени.

По темата за коронавируса министър Сербезова каза, че COVID-19 е тук, не си е отишъл,

въпреки че десетки пъти е намаляла заболеваемостта. Здравният министър призова гражданите за бдителност и препоръча носенето на маски на местата, където се струпват хора. Това как ще се развие COVID, зависи от поведението на всеки от нас, посочи Сербезова.

По отношение на поставянето на втора бустерна доза министърът каза, че трябва да се изчакат данните от проучванията,

ефективността и препоръките на Европейската агенция по лекарствата. Ние сме в готовност, всеки ден получаваме данни за разпространението на вируса, каза Сербезова. Тя отбеляза, че очакванията са за по-спокойно лято, но различни експерти говорят, че ще има нова вълна през септември.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Великобритания

Великобритания обещава още военна помощ на Украйна на стойност 1,3 милиарда британски лири

Паметник

Нарисуваха украинското знаме върху Паметника на Съветската армия (СНИМКИ)