in ,

САЩ са помогнали на Украйна за потопяването на руския крайцер „Москва“

Съединените щати са обменили разузнавателна информация с Украйна за местоположението на руския ракетен крайцер „Москва“ преди удара, при който военният кораб беше потопен. Това предаде Асошиейтед прес в петък.

„Москва“ беше флагманът на руския Черноморски флот. Корабът потъна в средата на април.

Пред Асошиейтед прес представител на американската администрация каза, че заради руските атаки по море САЩ са предоставили на Киев „разузнавателна информация“, която включва местоположението на руски военни кораби. По думите му обаче Украйна сама е взела решението да нанесе удар и да потопи крайцера „Москва“ със собствени противокорабни ракети.

Според американското длъжностно лице, пожелало анонимност, САЩ не са знаели предварително за плановете на украинското военно командване да удари „Москва“.

Администрацията на президента Джо Байдън увеличи обмена на разузнавателна информация с Украйна, наред с доставките на оръжия и ракети, за да помогне на страната да отблъсне руската инвазия. САЩ са страната, която предоставя най-голямата като обем военна, финансова и хуманитарна помощ за Украйна от началото на войната.

По-рано в четвъртък Ню Йорк Таймс съобщи, че САЩ са предоставили разузнавателна информация на украинските сили, която е довела до елиминирането на голяма част от руските генерали, които бяха убити от началото на войната в Украйна. От началото на военните действия Киев съобщи за елиминирането на 12 руски генерали.

По информация на амерканското издание атаките срещу руските генерали са били насочвани благодарение на секретна операция, оглавявана от администрация на президента Джо Байдън, за предоставяне на разузнавателна информация от бойното поле в Украйна в реално време. В нея са били включени и прогнозите на американските експерти за очакваните ходове от страна на руската армия и предвижването ѝ по фронта.

Говорител на Пентагона отрече американските сили да са предоставяли разузнавателна информация „с цел елиминирането на руски генерали“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Петков

Изтече запис, за който се твърди, че е от срещата на премиера с превозвачите

Радев

Радев: Решението на НС е опасна стъпка към въвличането на България във войната